Следвайте ни

Предлагат прекатегоризация на учителския труд

viber icon

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага да има прекатегоризация на учителския труд към втора категория труд, а добавката от учителския пенсионен фонд да стане безусловна, дори и ползване на средства от нея за ранно пенсиониране на учители и директори. Това се казва в позиция от синдиката за равносметката от образователните политики.

 

В позицията се констатира, че силно критикуваните делегирани бюджети се усъвършенстваха с прибавянето на компонентите за "паралелка" и "физическа" среда. Но основният им недостатък не са те самите, а недостатъчните средства, които се преразпределят чрез тях. Прибавянето на финансовия компонент "учител" би имал смисъл само, ако средствата по единните разходни стандарти се увеличат с поне 25 процента, а средствата за образование станат 6 процента от БВП. Защото сега е обществена тайна, че в училищните бюджети не достигат средствата за ремонти на физическата среда, а преминаването на едносменен режим и целодневна организация е невъзможно със сегашните средства за образование.

Въпреки несъвършенствата, синдикатът "Образование" няма да допусне излизане от режима на делегираните бюджети в училищата и ще се бори активно за преминаване на детските градини на делегирани бюджети, защото това може да се подобрява, се казва в позицията. В нея се заявява, че "все още е неуспешна битката с прекомерната административна тежест в системата на образованието, политика, която наричаме бумащина и която затлачва цялата система".

Според синдиката "Образование" нарастващата агресия в клас, липсата на инструменти за превенция на този порочен процес и трудното партниране с някои родители, са индикатори за неуспешната засега политика за възпитание на учениците в образователните институции. Факт е Стратегията за възпитанието и граденето на ценности в образователните институции, но без ясните задължения към българските родители, чрез гарантирано действие на училищния правилник, като безпрекословно задължителен акт, без императивни санкции към учениците - нарушители, възпитанието в образователните институции е мисия невъзможна.

 

Екстремните обстоятелства, които поставиха поради пандемията цялото общество и образованието под напрежение и стрес, доказаха убедително изключителното място на учителя в образователния процес, неговата роля и необходимост. Обещаното и осъществено двойно увеличение на учителските заплати допринесе за поставянето на педагозите на полагащото им се място в обществото. Трудът им се оцени като стратегически важен, сравним с този на лекаря. Повишеният авторитет и статусът на българските учители безспорно привлякоха и мотивираха в образованието повече млади учители, както и студенти, които се насочиха към педагогическите специалности, се отчита в позицията.

Друга успешна политика от последните години е тази за иновации в българското образование. Повече от 500 училища заявиха и убедително придобиха статута за "Иновативно училище". Важна и неоспорима роля тук има и Националната програма на МОН "Иновации в действие". Дигитализацията на образователния процес, макар и приоритетна и със силно заявено желание, започна много бавно. Административната електронизация се въведе по-активно, което помогна на директори и учители да оптимизират своята работа. Пандемичната обстановка наложи рязко и безапелационно въвеждане на дистанционното обучение. Станахме свидетели на исторически скок в методическата дигитализация, която даде шанс на учителите да не прекъсват учебния процес при извънредните обстоятелства. Днес вече над 70 процента от училищата имат изградени и утвърдени образователни платформи, а създаването и увеличаването на STEM кабинетите и центровете, осигуряването на училищата с дигитална техника и безплатен интернет, е първостепенен приоритет на МОН, отчитат от учителския синдикат. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?