Следвайте ни

Предлагат анулиране на болничния, ако не се лекуваме в дома си

viber icon

Анулиране на болничния, ако пациентът не се лекува в дома си и не отиде на контролен преглед. Идеята е на сдружението на семейните лекари. Според тях така може да се намалят злоупотребите с фалшиви болнични листове.

С издаването на болничния лист, освен терапия лекарят може да назначи и допълнителни изследвания. Задължително определя и дата за контролен преглед на пациента. Идеята е, ако той не се яви и не представи резултатите от изследванията лекарят да може да поиска анулиране на болничния, съобщи БНТ.

Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Да има все пак някаква санкция и да има отговорност. Отпуските ги дава работодателят, не ги дава личният лекар или който и да било лекар.

Пациентите да носят отговорност и, ако не спазват режима в болничния лист, предлагат лекарите.

Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Дали той е домашен леглови, дали той е домашен свободен, дали е с напускане или ненапускане на населеното място, там има определен режим, който трябва да се спазва. Ако този режим не се спазва това би трябвало да бъде основание за анулиране на болничния лист.

Идеята на лекарите е работодателят да може сигнализира НОИ, ако се усъмни, че служител не спазва предписания режим.

Надя Василева, специалист човешки ресурси: Това са интересни предложения, но аз се притеснявам да не би работодателите да трябва да се заемат с едни несвойствени за тях функции да следят хората, които са в болничен, дали наистина са болни или правят нещо друго.

Подобен тип контрол според синдикатите може да осъществява Националният осигурителен институт.

Ваня Григорова, КТ "Покдрепа": Мога да кажа това, което се случва в западноевроейските държави по искане на работодател може да се направи проверка в дома на лицето.

Ако предложенията на лекарите бъдат приети, синдикатите ще настояват бизнесът да да плаща 100% първите три дни от болничните. 

http://www.bnt.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?