Следвайте ни

Преди локдауна: Ресторантьори искат гаранции за бизнеса си от държавата

viber icon

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с евентуалния локдаун изпратиха от Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България и Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация. В него те изразяват съгласие да се затворят заведенията, но настояват първо да чуят с какво ще бъдат компенсирани от държавата за претърпените загуби.

„Настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н. Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор“, се казва в отвореното писмо на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

„Съгласни сме, че подобни на предвижданите мерки, за да спрат разпространението на вируса взеха редица европейски държави и страни от целия свят. Във всяка една от тях обаче освен за физическото оцеляване на гражданите и обществото бе помислено и за икономическото. За да оцелеем ние, нашите семейства и служители настояваме работниците ни и нашият бизнес да бъдат подкрепени от държавата, тъй като не само мазнинката ни изчезна за близо 9-те месеца от март насам, а и жизнените сили на туризма са на приключване“, пише в писмото на Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация.

Общо 6 са исканията на брашовите организации на заведенията. Те са следните:

1 Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени, както и на самонаетите лица спрямо осигурителната им тежест и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирмена задлъжнялост.

2. Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

3. Спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020

4. Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.

5. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.

6. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пловдив

Пловдив

24.11.2020 | 12:52

И без това сте много заведения, малко фалирали на никой няма да липсват, а пък и ния нямаме пари да ви идваме в обектите работещи на по 400-500% надценка и нагоре.

Отговори
6 1
Нани

Нани

24.11.2020 | 12:26

А като ви молеха месеци наред да спрете с нощните купони, а вие не спирахте, да не би да отчитахте парите.Нагли сте.

Отговори
7 2
Ай м.айната ви

Ай м.айната ви

24.11.2020 | 08:13

Много сте н.агли! Не сте само вие! Ако оцелеете,ок.Ако не-ще работите друго! Света оцелява и без кръчми и чалготеки!

Отговори
23 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?