Следвайте ни

Преди голямото решение на НОЩ: Обсъждат два варианта за локдаун в цялата страна

viber icon

Тревожният скок на броя новозаразени с коронавирус в страната налага вземането на по-строги мерки срещу разпространението му. Решението в какво точно ще се изразяват те ще бъде взето от Националния оперативен щаб (НОЩ), а не от регионалните здравни инспекции.

Това е причината на вчерашното заседание на Областния противоепидемичен щаб в Бургас да не се предприемат кардинални решения със затварянето на молове, фитнеси и детски градини. Припомняме, че вчера се преустановиха всички публични мероприятия в региона, както и увеличи ресурсът за лечение на ковид болни.

От събота ще има 551 легла, а всяко здравно заведение ще трябва да осигури минимум 30 % от капацитета си за коронавирус. По време на пика на втората вълна леглата бяха 521. Сега прогнозите са за още по-сериозен натиск върху здравната система, припомнят от flagman.bg.

Заради това, днес лекарските съсловия поискаха налагането на незабавно затваряне на всичко, защото са на предела на силите си, а според техните изчисления все още не е настъпил истинският пик.  

Очаква се решението на Националния оперативен щаб, което ще бъде съобщено утре в 10 часа.

Според информацията, с която се разполага, не е изключено за налагане на 14-дневен локдаун, който да започне от събота за София и от понеделник за цялата страна.

Две са обсъжданите идеи.

Първата е затваряне на всичко - детски градини, училища, молове, ресторанти, заведенията към хотелите, нехранителните хипермаркети и задължително носене на маски на открито.

Идеята е този път да няма двоен аршин – да не се допуска, например, срещу скромна сума да се регистрираш като гост в хотела и използваш ресторанта, както и да няма големи струпвания в обекти, които не са от първа необходимост. За тази идея се застъпва лекарското съсловие.

Политическото търси прагматичното решение. Исканията са за частичен локдаун за две седмици със затварянето на молове, фитнеси, кина, детски градини и училища.

Другите ще останат да работят, но при засилени проверки, включително и ресторантите. За тях изискването ще е до 22 часа и до 50 % от капацитета им.

Междувременно днес от най-големите ресторантьорски организации Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията призоваха да не се прилагат дискриминационни мерки.

„Всичко или нищо. Идеята за частично двуседмично затваряне на фитнеси, молове и заведения, няма да доведе до нужните резултати, а и никой не вярва, че локдаунът ще е за 14 дни.

Подобен период за блокиране ще е възможен само, ако той обхваща абсолютно всички обекти и държавни институции, с изключение на тези от първа необходимост“, пишат в становището си от браншовите организации.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Вола га рие на гърба си го фърля

Вола га рие на гърба си го фърля

17.03.2021 | 23:27

Темата е Ковид Из къде Кой го изкопа И еврейщина лакомия мързел наглост И всичко който е срещу тази еврейска нагла крадлива лакома пасмина която ползва в световен мащаб да се облагодетелствува от измислената им пандемия са за Психиятрията или от Психиятрията Нека ние който сме ОТ и ЗА психиятрията на изборите ги вкараме в кучи г............з Те явно не подлежат и на психиатрична помощ и не я заслужават За туй КАЗАХ Всичката еврейска лакома и ненаситна пасмина в казана А лойта за сапун

Отговори
7 9
Знаещ

Знаещ

17.03.2021 | 22:23

По мое мнение трябва да се затворят всички развъдници на ковид,а кръчмите веднага.защо се чудяд докторите?

Отговори
18 13
Те това е еврейска наглост Те в бяло Другите от психиятрия

Те това е еврейска наглост Те в бяло Другите от психиятрия

17.03.2021 | 22:06

Има ли значение бре еврейски уродчета кой ще ви резне дебелите нагли лакоми мързеливи крадливи глави Някой от психиатрията или някой с бяла ризка и 13 дипломи купени от битака Все едно да избирате дали да бъдете смачкани от Меседес или Трабант Не знам в психиятрията да има и съществува думата омраза или любов Нали там тези понятия са объркани поради естеството на пациентите А нормални хора ви го казват че ви мразят защото със всичките си действия предизвиквате омраза Жестока омраза

Отговори
10 11
Поредната простотия

Поредната простотия

17.03.2021 | 22:05

Ако е Локдаун да е пълеп! Тоест всичко под ножа и държавата да изплати на всички съответните обезщетения = БТВ. Тогава Боко и компания могат да излязат и да се тупат по гърдите......

Отговори
19 3
Към лудницата

Към лудницата

17.03.2021 | 21:38

Много моля,неуравновесените психически,да не коментират! Пийте се редовно хапчетата,щото съвсем и.зтрещяхте! Ако имате нужда от допълнително лечение,отивайте в болниците. Дано има места за вас н.енормалници! Пълно затваряне на всичко! Няма какво да го мислите!

Отговори
23 6
Ани

Ани

18.03.2021 | 08:45

Това което мислите и искате няма да се случи. За една година видяхме какво може Борисов и НОЩ. Няма да затворят всичко и няма да дадат пари. Психозата е заради изборите.

Отговори
2 1
Към лудницата

Към лудницата

17.03.2021 | 21:14

Явно има много умствено увредени! Като чета коментарите, си мисля,че луднизите са изтървали бая пациенти! Моля,елате и си ги приберете! А на останалите здравомислещи хора пожелавам кураж,за да се справим с болестта!

Отговори
23 4
ИЗкукъл

ИЗкукъл

17.03.2021 | 20:53

Урод еврейски ще бъдеш рапарчосън както дедите ти по Земята Божия Парче по парче Без гроб Ако до секунди не се изнесеш в кибуца ви Израел Разбра ли изКУКАЛ

Отговори
4 14
Бисер

Бисер

17.03.2021 | 20:51

Абе половината от пишещите коментари ,май сте изпуснати от психиатрията.Кви евреи,кви пет лева. Благодарение на о.лигофрените като вас, стигнахме до тук! Умствено увредени драскачи! Да затворят всичко! Иначе ще се влачим с години! А на вас пожелавам да стигнете до ковид отделенията! Б.оклуци!

Отговори
18 11
Майна

Майна

17.03.2021 | 22:39

С на теб ти пожелаваме да не ди жив да видиш

Отговори
2 6
Господ има

Господ има

17.03.2021 | 20:27

Куку, мършо Ковидска скрий се......

Отговори
11 8
Господ има

Господ има

17.03.2021 | 20:25

С решение противоречащо на медицински и научни трудове и изследвания, реално НОЩ са убийците,не вируса.

Отговори
11 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?