Следвайте ни

Преди евровота: ГЕРБ води с 2% пред БСП

Четири месеца преди евроизборите ГЕРБ имат 2% превес пред основния си опонент БСП. Това показват данните от последното социологическо проучване на „Сова Харис“. То е направено в периода 17-21 януари сред 985 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

На въпроса „За коя политическа сила ще гласувате за изборите за европейски парламент през май 2019 г.?“ 20% отговарят ГЕРБ, 18.3% подкрепят БСП, а 5.3% - ДПС, каза социологът Васил Тончев.

ПП „Атака“ получава подкрепата на 1.7%, ПП „Воля“ - 1.6%, ДСБ - 1.4%, СДС - 1.1%. Под 1% подкрепа получават НФСБ (0.8%), АБВ (0.8%), ВМРО (0.7%) и „Да, България“ (0.4%). 4% биха гласували за друга политическа сила.

 
Отговорите на въпрос за предпочитанията за водач на листа за отделните партии показват, че мажоритариният елемент е от значение. Като цяло лицата с политическа кариера са с по – добра перспектива пред експертите. За ГЕРБ това е Томислав Дончев, а при БСП Сергей Станишев стои по- добре от Елена Йончева, въпреки, че нейното име доста нашумя напоследък.

Сергей Станишев, Ангел Джамбазки, Мария Габриел, Андрей Ковачев са българите, чиято европейска кариера е разпознаваема от хората и определена като успешна.

Васил Тончев прогнозира, че европейската тема е станала интересна за дебат в обществото, но въпреки това избирателната активност на изборите през май ще е по- ниска от тази на парламентарни избори.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?