Следвайте ни

Преди 98 г. с преврат свалят Стамболийски

viber icon

Преди 98 години в нощта срещу 9 юни 1923 г. в Царство България е извършен държавен преврат от армейски части под ръководството на Военния съюз. Начело на метежа са две ключовите фигури - о.з. ген.-майор Иван Русев и полк. Иван Вълков. С помощта и на Народния сговор е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз начело с Александър Стамболийски. В новия кабинет с премиер проф. Александър Цанков, виден икономист и юрист, влизат представители на всички опозиционни партии, без комунистите. В преврата активно участват и автономистите от ВМРО. 

 В 3 часа на 9 юни, събота, генералите Лазаров и Дамян Велчев повеждат метежниците от Военното училище и гарнизона на София и завземат всички стратегически точки на града. В 4 часа Лазаров рапортува, че всичко е минало според плана. „Да живее!”, викат съзаклятниците. Министрите от земеделския кабинет бързо са арестувани. Делегация на заговорниците пристига в 7 часа в двореца "Врана".  Царят одобрява преврата, но търси удобно извинение пред Запада. 

В Пловдив превратът на 9 юни се посреща с облекчение, имало е дори народно веселие с хора. Тук има създадено настроение срещу земеделците дружбаши, които посягат на земите на големите земевладелци в полза на безимотните селяни. От Пловдив са изпратени шпицкоманди в Пазарджишко, където са очаквали отпор на Оранжевата гвардия.  

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

тъй то

тъй то

09.06.2021 | 13:38

За "демокрацията" преди 9-ти септември!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?