49
Следвайте ни

Преди 211 г. се ражда иконописецът Захари Зограф

viber icon

Захари Зограф,  живописец от Самоковската художествена школа, се ражда на 8 октомври 1810 година в семейството на зографа  Христо Димитров.

За краткия си живот - само 43 години -  той оставя за поколенията талантливи платна, икони и стенописи. Рисува от детската си възраст и до днес създадените от него икони се съхраняват в много от българските църкви и манастири. Творбите на Захари Зограф се пазят в църквите „Св. св. Константин и Елена“  и „Св. Петка“  в Пловдив, в храм „Св. Богородица“ в Копривщица и в Мулдавския манастир. Стенописите на Захари Зограф  като ценни реликви  украсяват аязмото на асеновградската църква „Св. Богородица Рибна“, Бачковския  и Рилския манастир.

Една година и половина художникът живее в  Атон, където изписва външния притвор на главната църква в лаврата на св. Атанасий. Признат за основоположник на светската живопис в България, Захари Зограф е един от малкото иконописци, които внасят битови елементи в църковното изкуство. В Националната галерия за посетителите са изложени неговият автопортрет и портрет на Неофит Рилски, рисувани с  маслени бои.  До днес се пазят  десетки скици с туш и акварел на живописеца, копирки за икони, орнаментални рисунки, прерисовки на антични фигури, етюди и пейзажи. Мечтата на Захари Зограф е била да учи в Художествената академия в Санкт Петербург , но в разцвета на творческите сили художникът умира от тиф. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?