Следвайте ни

Преди 154 г. е убит Георги Бенковски

viber icon

На днешния ден през 1876 г. в Тетевенския Балкан при засада е убит Георги Бенковски. Бенковски, чието истинско име е Гаврил Груев Хлътев, е основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание в 1876 г. в Четвърти революционен окръг.

Революционерът е роден в Копривщица на 21 септември 1843 г., говорел седем езика - български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски, той активно се включва в предприетите от българската революционна емиграция действия по организирането на неуспялото Старозагорско въстание (1875 г.) с подпалване на Цариград и саможертвеното Априлско въстание, което единствено в ръководения от него IV революционен окръг избухва истински, а жестокото му потушаване довежда до обявяване на Руско-турската освободителна война. Заслугата на Георги Бенковски да я има днес България е огромна.

След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион Бенковски и четата му се отправят към Тетевенския балкан, където след предателство от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от куршум.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?