46
Следвайте ни

Преди 107 г. прожектират първия български филм

viber icon

На днешния ден отбелязваме професионалния празник на работещите в областта на киното, или това е официалният Ден на българското кино. През 1915 г. на този ден се провежда първата прожекция на "Българан е галант". 

Режисьор на нямата комедия е българският режисьор Васил Гендов, който играе и ролята на Българан.

Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато се разхожда по софийските улици, нашият герой среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Дамата иска да даде урок на смелия си ухажор и го кани да я придружи по магазините. Лъже го, че си е забравила парит, и го моли за заем. Българан е готов да помогне, без да се дърпа. Приключила с покупките, дамата на сърцето на Българан решава да отидат на ресторант, като избира възможно най-скъпия и за негова сметка поръчва закуски и напитки. След гощавката натоварва кавалера си с пакетите и тръгват към дома <210>. По пътя срещат съпруга й. Тя го моли да си хванат файтон и да освободят "носача". За благодарност наш Българан получава само една монетка.

От 1915 г. до сега се водят спорове дали наистина "Българан е галант" и дали е първият български филм. Освен това има спорове и за точната дата на прожекцията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?