Следвайте ни

Пред Чудотворната икона: Помага, ако вярваш!

Поклонници изпълниха Бачковския манастир за Успение Богородично

viber icon

Тази година честването преминава при засилени мерки за безопасност заради пандемията, каза игуменът на обителта

 

Хиляди вярващи  от цяла България започнаха да се събират вчера край Бачковския манастир, за да посрещнат големия християнски празник Успение Богородично. Той е един от най-тачените летни християнски празници у нас, а на днешния ден вторият по големина манастир в България се превръща в една от най-посещаваните дестинации. Миналата година тук бяха пристигнали 12 000 поклонници, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица.

През тази година  обаче честването преминава при засилени мерки за безопасност заради разпространението на коронавируса. Направени са  няколко дезинфекции в двора на манастира. Постоянно се дезинфекцира самата прочута икона, а също и всички плоскости в самия храм - подове, седалки, облегалки, врати. Маските и калцуните са задължително условие, ако искате да влезете в храма, също и дезинфекцията на входа и спазването на двуметрова дистанция.

​"Ще разчитаме и на личната отговорност на поклонниците. Ние не можем да ги върнем и нямаме морално право да сторим това, ала ги молим да спазват всички изисквания, за да се предпазим колкото може едни други, каза игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.  

Той обяви, че тази година заради пандемията няма да има курбан за вярващите, за което и на него му било много мъчно. 

Хилядите вярващи идват на днешния ден най-вече заради Чудотворната икона на Св. Богородица в манастира. Вчера вечерта от 18:00 часа беше отслужена вечерна служба. А след вечернята - и едно особено богослужение, последование, което се прави само на този ден. То е наречено Опелото на Св. Богородица. В него участваха духовенството и всички присъстващи християни. След това се проведе всенощно бдение.

Храмът беше отворен през цялата нощ и всеки можеше да се помоли и да влезе в благодатната радост на това бдение, което беше в очакване на днешния светъл празник.

Днешното празнично богослужение ще бъде водено от епископ Яков и братята на Светата обител, тъй като епископ Сионий ще  бъде в Троянския манастир, който  има храмов празник и също е оглавяван от него.   

 

Имен ден днес празнуват: Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава

 

 

Оздравели проговориха за чудесата

По време на Голяма Богородица в Бачковския манастир стават чудеса, стига да си искрено вярващ, твърдят поклонници.

В началото на 80-те години на ХХ век един монах  стоял пред манастира, а към него се приближили две жени. Едната от тях била болна от рак и поискала от него да се помоли заедно с нея. Отишли до малката пещера, където била намерена чудотворната икона Пресвета Богородица-Троеручица, и се помолили. След това жената се отправила към Пловдив, където трябвало да я изследват окончателно. При изследването лекарите останали учудени, че няма тумор.

Изцеление получава и Елена, която преди това била приета за мъртва, а тялото било свалено в моргата на смолянската болница. Впоследствие в моргата забелязали, че палецът на ръката трепва, и извикали медицинския персонал. След възстановяването си тя отишла в Бачковския манастир, срещнала се с игумена му и споделила, че по времето, когато била в клинична смърт, се присънило да отиде в манастира.

А Стефан от Благоевград намерил тук лечение за страшната болест, която го сполетяла преди повече от 20  години.  

Открили му обаче рак и след операцията докторите не дали гаранция, че ще живее.  До този момент дори не бил вярващ.

"В отчаянието си се хванах като удавник за сламка", припомня си Стефан. Славата за чудодейната сила на бачковската икона, която векове наред се носи сред богомолците, му била известна, макар да не ходел на църква. Дошъл на Възкресение, защото чул, че тогава силата на иконата е най-голяма. "Тъй като не знаех молитви, изрекох наум всичко, което ми беше на душата", спомня си благоевградчанинът.

Това, което почувствал още неизрекъл докрай молбата си за здраве, разказва вече години наред. "Сякаш не се кланях на икона, а пред самата Богородица. Толкова жив ми изглеждаше ликът върху дървото. Още тогава разбрах, че няма да умра", разказва развълнуван мъжът, който все още продължава да живее пълноценно и почти не си спомня за страшната болест. 

 

Сем. Ангелови: Молим се за благоденствие на народа

Всяка година идваме тук за празника и ще продължим да го правим и в бъдеще, живот и здраве. Това споделиха за "Марица" съпрузите Васил и Пенка Ангелови, които заедно със свои роднини бяха сред първите дошли в Бачковския манастир.

"Идваме да се помолим на Господ, да запалим по една свещичка за Света Богородица и за здравето и благоденствието на нашите близки и целия български народ", заявиха те. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

МУТРИТЕ - ВЪН! С МУТРО'ПОЛИТ'ика начело!

МУТРИТЕ - ВЪН! С МУТРО'ПОЛИТ'ика начело!

15.08.2020 | 17:09

МУТРО’ПОЛИТ’икът е първият, който пловдивчани трябва да изритат от Града. Налудният с диагнози АЯТОЛЛАХ със злия поглед, с ролекс, лимузини, нотариални Актове, “архонтЦи” и БИЯЧИ е олицетворението на гангрената която РежимътБоБоТРИ нанесе върху *р*вославието, *р*восъдието и народното добруване. МУТРИТЕ – ВЪН!

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

15.08.2020 | 07:08

ТИКВАТА, КИРИЛОВ И КОЛХОЗНАТА СВИНЯ, НАКАРАХА СНАХА МИ ДА СИ ПРАЗНУВА РОЖДЕНИЯ ДЕН У МЕХАНА СВЕТИ ГЕОРГИ У ВЪРШЕЦ. ТА ТАМ ДА МОЖЕ КОЛХОЗНАТА СВИНЯ ДА МЕ ОТР ОВИ. ЗАТОВА СЛЕПИ ПСЕТА, ИСКАМ ОСВЕН ГЛАВИТЕ НА ТИКВАТА И КИРИЛОВ, ДА ГИ ОДЕ РЕТЕ, ПРЕДИ! ДА ИМ ОТР ЕЖЕТЕ ГЛАВИТЕ. ДА НАТЪПЧЕТЕ КОЖИТЕ ИМ СЪС СЛАМА И ДА МИ ГИ ДОКАРАТЕ!

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?