Следвайте ни

Преброяването тръгна онлайн, пловдивчани сред най-нетърпеливите

viber icon

От 0:00 часа днес стартира 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България. Отворена е информационната система "Преброяване" и всеки, който живее постоянно в България, ще може да се преброи онлайн. 

От НСИ препоръчват този начин, защото е бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия - безопасен. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване.

 "Първата регистрация беше още в първата минута. До 7 часа имаме преброени 3571 души, като почти половината са в София  - 1503, във Варна са 321, в Бургас – 241, в Пловдив - 229”, разкри по-рано днес председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Стартът на преброяването в Пловдив додоха областният управител Ангел Стоев и неговата заместничка Даниела Николова,  директорът на Териториално статистическо бюро - Юг Кристина Захариева и Валентин Точев, който е отговорник за преброяването на територията на областта. 

За да има сигурност, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност.

Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията - получава се имейл с линк, на който трябва да се кликне до два часа. След потвърждението се отваря екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората в едно домакинство. Попълването й отнема средно 20 минути.

След това, до 17 септември, данните ще може само да се виждат, но не и да бъдат редактирани. След успешното преброяване, всеки ще получи съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запази и да предаде на преброителя, когато позвъни на вратата му.

Важно е да бъде посочен адрес, на който се живее в действителност, а не по регистрация.

Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят, посочват от НСИ.

„Системата работи 24 часа. Тя е отворена от 00:00 часа на 7 септември на сайта на преброяването. Хората трябва да се регистрират и след това да попълнят електронната карта, която не е много дълга и зависи от колко членове е домакинството. Ако то се състои от трима души, времето за попълване отнема около 15 минути”, обясни зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

Електронното преброяване ще приключи на 17 септември. От следващия ден - 18, тръгват и преброителите по домовете. Самото то е със задължителен характер. Ако не се преброим електронно или при анкетьор, има глоба. 

„Глобата е 160 лева - нашата цел не е да глобяваме, а хората да се преброят и да бъдат максимално откровени. Имаме административни източници и специално за пенсионерите можем да направим верификация. Нека тези хора не се притесняват”, успокои Янчева. Тя допълни, че личните ни данни са напълно защитени.

Сайтът, на който може да се преброим е: www.census2021.bg

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Преброяването тръгна ама друг път

Преброяването тръгна ама друг път

07.09.2021 | 14:48

отново двойка не работи като всяко нещо в България

Отговори
3 0
бах мааму

бах мааму

07.09.2021 | 13:57

Тръгна, та се не видя.......

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?