71
Следвайте ни

Преброихте ли се? Срокът изтича след два дни

Само 3 % от жителите на „Столипиново“ се отчетоха онлайн, останалите се страхували, че преброителите по домовете правят списъци за ваксинация

viber icon

Преброителите обикалят по домовете да броят населението и жилищния фонд само още два дни. Обходът им по жилищата ще приключи точно в 20 часа на 10 октомври вместо на 30 септември, както беше планирано на старта на кампанията. Срокът беше удължен, защото преброилите се онлайн бяха по-малко от очакваното, а анкетьорите трудно успяваха да минат през всички непреброени.

Въпреки това вероятно те няма да успеят да обходят всички домакинства. Причината е, че до петък преброените българи бяха 5 млн. 176 хил. или 75 % от населението. Оказва се, че Северозападна България е най-пълно преброената част на страната ни. На общия за страната фон процентът на отчелите се пловдивчани е по-висок – 77.5 %. Тези, които не бъдат преброени до неделя, не трябва да се плашат, че ще бъдат глобени със 160 лв. Санкционирани ще бъдат само тези, които са били намерени на адрес и са отказали да попълнят анкетната карта, уточняват от НСИ.

Данни за всички останали ще бъдат взети от административните архиви на НОИ и НАП.

От статистическия институт няма да изискват информация от ГРАО, защото част от хората, които присъстват в списъците им, отдавна не живеят в България.

„Преброяването в Пловдив през цялото време вървеше добре. Проблем имаше само в началото в „Столипиново“, отбелязват от НСИ. По думите на статистиците процесът в етническия квартал тръгнал плахо, като електронно се преброили само 3 % от жителите му. Сериозни затруднения срещнали и преброителите, когато тръгнали по домовете им - заради дезинформираността относно кампанията голяма част от хората отказали участие в анкетата.

Основната причина за това били слухове за конспиративни теории и страховете, че преброителите събират данните им за списъци за масова ваксинация.

„Повечето от тях не гледат българска телевизия и затова не бяха разбрали за преброяването. Поискаха да дойде полиция за сигурността им. Именно заради това в първите дни в района имаше няколко дежурни патрули“, обясниха от НСИ.

Тогава на помощ са се притекли ромските медиатори и детските учители от квартала, по-голямата част от които всъщност са и преброители. Те им разяснили каква е целта на кампанията и вече 80 от всички 105 преброителни участъка в „Столипиново“ са отчетени. Участъците са разделени на по 120 души във всеки един от тях.

От статистическия институт очакват при обработката на данните след края на кампанията да има поне 1000 души, които са се преброили и онлайн, и на хартия.

„Примерно внуците са преброили баба си. Тя обаче, когато са обикаляли преброителите в селото, също се е преброила на хартия“, обясняват експертите. По думите им такива случаи ще бъдат изчистени при проверката на ЕГН-то – повтарящите се, ще бъдат премахвани от статистиката.

По време на кампанията сериозни оплаквания от отношението на хората към преброителите нямало, отбелязват от НСИ. Изключение прави случаят, в който жител на пернишко село стреля с газов пистолет срещу преброител. Останалите сигнали били свързани с по-грубо словесно отношение от страна на домакинствата към анкетьорите.

Спънка за преброяването се оказал и недостигът на преброители. „Дни след като стартира обхода по домовете част от тях се отказаха, заради страха от COVID-19, а други, защото не успяха да се справят“, обясняват от НСИ.

Затова и в хода на преброяването продължаваха да се сключват допълнителни договори с анкетьори, които да заемат местата на отказалите се.

Припомняме, че за преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за жилище – 1.00 лв., а за сграда – 0.70 лева. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи универсален код, за което ще му се заплатят 0.80 лева.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?