Следвайте ни

ПРАЗНИКЪТ ДНЕС: Нова година! Обрезание Господне!

viber icon

Обрезанието е свещенодействие, установено в Стария Завет при патриарх Авраам в самото начало на второто хилядолетие преди Рождество Христово и послужило не само като "знак на завета" между Бога и богоизбрания народ, но и като далечен предобраз на християнското тайнство Кръщение (Колос. 2:11).


Като печат на този "знак" служило името, което давали на младенеца при обрязването му.


Потомък по плът на Авраам, прославян в Новия Завет като "баща на вярващите" (Рим. 4:11), Господ Иисус Христос бил обрязан в осмия ден от Своето рождение и Му дали името "Иисус", наречено от ангела (Лука 1:31; 2:21). Пресветата Му майка принесла предписаните по Мойсеевия закон две гургулици и два гълъба, каквито се полагали на онези бедни израилтяни, които не били в състояние да донесат агне или теле (Лев. 12:8).


Възпоминанието на Господнето обрезание още през ІV век било утвърдено като тържествен Господен празник, с който се приключвал осмодневният кръг на Рождественските дни. Както се вижда от едно слово на св. Амфилохий Иконийски (+ 394 г.), още през ІV век празникът Обрезание Господне бил съединен с честването на паметта на св. Василий Велики, който умрял същия ден. Началото на този Господски празник отнасят към първите християнски векове. До нас са стигнали светоотечески слова, произнасяни на този ден, като поученията на св. Григорий Нисийски, св. Амвросий Медиолански  и др. От V век е запазена беседа на Туринския епископ Максим. А Римският папа св. Григорий Велики споменава същия празник в своята книга за годишния кръг. През VІІІ век църковният песнописец Стефан Саваит написал канон за този празник, който и досега се изпълнява в нашето православно богослужение на този ден.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

МУНЧО

МУНЧО

01.01.2014 | 15:52

ПРОСТИ СТЕ И ДВАМАТА АКОСТЕ БЪЛГАРИ ВИЕ СИ ИМАТЕ БОГ ТАНГРА А НЕ НЯКАВИ РЯЗАНИ КАРАБИНИ

Отговори
0 0
руку

руку

01.01.2014 | 15:07

ооо,свещена простота...мунчо,или не си изтрезнял или си будист,щом не знаеш такива факти от религията си...

Отговори
0 0
КУКУ

КУКУ

01.01.2014 | 12:08

А ТВОЯТА КАТО НЕ Е РЯЗАНА СИЯ ЗАВРИ ТАМ ДЕТО СЛЪНЦЕ НЕ ОГРЯВА!!!

Отговори
0 0
мунчо

мунчо

01.01.2014 | 10:56

значи ние сме имали рязана карабина за светец бровоо голяма заблуда тия чифути ни пробутват рязан толкова години да се кланяме на този лъже-Христос

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?