Следвайте ни

Правят "национално меню" за чужденците по курортите

viber icon

За любопитен проект - традиционно българско меню, се договориха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Пламен Моллов по време на визитата и във ВУЗ-а днес. Идеята е да се създаде професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню.

Работа по менюто, което да бъде въведено в  хотелите и ресторантите в курортите, вече е стартирана и в най-скоро време може да бъде предложено на бранша. Важно е да се акцентира на родните храни и така туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария, каза министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България.

"Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер", посочи проф. Моллов. Той се ангажира университетът да сформира професионален екип, който ще предложи препоръки и за регионални менюта.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Живко

Живко

06.08.2020 | 16:35

И как го “правят“? Като крадат от рецептурника на Балкантурист, последно двайсето издание на издателство Техника 2014 година, 992 страници?

Отговори
2 1
На здраве

На здраве

06.08.2020 | 16:18

Ето го:1/салата Мамен Ванчо 2/ордьовър Здравка от комина3/основно тюрлю гювеч Зикито! Аперитива е домашна шльоковица от Цалапица!

Отговори
1 2
пари оари

пари оари

06.08.2020 | 15:27

Само пари абе значи ние не можем да ходим никъде а те всички тука да носят заразата. Вместо да ограничите влизането от чужбина вие ги вкарвате тука да носят още зараза. Трепването ви е малко! Не протести а трепване!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?