Следвайте ни

Правят ли ни на луди със строежа на Шофьорския плаж? Вижте видео от дрон

viber icon

Скандалът с бетонирането на Шофьорския плаж в местността "Алепу" под Созопол добива застрашителни размери. Намесиха се премиер и прокуратура, след като местните строителни власти не видяха особен проблем.

Наистина ли се строи стена срещу свлачище, или ни правят на луди - чист хотел с 25 сапартамента расте върху пясъка! Вижте във видеото ТУК и преценете сами!

Бойко Борисов вчера командирова по спешност лично шефа на Дирекцията за независим строителен контрол Иван Несторов. Последнитя призна, че и прокуратурата му е наредила проверка на строителните работи.

Скандалът тръгна от снимки в социалните мрежи, на които се вижда как масивна конструкция с вид на бъдещ терасовидно разположен хотел захапва пясъчната ивица, върху която е снимана финалната сцена от "Оркестър без име"

 Абсурдът е, че чиновници  от община Созопол и от РДНСК продължават да настояват, че единственото, което се прави на плажа, е укрепване на свлачище.  Всъщност още от 2017 г.  има издадено разрешително за строителство на луксозен курорт с две секции -  "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз", а укрепителните работи са съпътстващи дейност, сочи разследване на bTV. 

Природозащитници твърдят, че всъщност свлачището тук е умишлено активирано  - чрез сондажи и запълване на отворите с вода. Никой  от местните жители не помни да е имало такъв пробле.

Инвеститори на ваканционния комплекс са три частни фирми -"Бриз 2000", "Алепу Вилидж" и "ГБС турс". Последната   - дъщерна на голямата строителна компания "Главболгарстрой", е и изпълнител, а освен това е и концесионер на плажа. Преди дни "ГБС турс" се похвали, че това лято чадърите тук ще са безплатни. Прозвуча като подигравка - кой би дошъл на плажува на строителна площадка сред разорана кал и прах.

"Обектът няма да бъде въвеждан в експлоатация, ако се окаже, че няма да е брегоукрепително съоръжение", обеща  вчера пред БНР шефът на ДНСК Иван Несторов. Воденият от него екип от София има нареждане от прокуратурата в 7-дневен срок  да провери строителството и да даде доклад. 

Строежът на ваканционно селище,  упорито наричан "укрепване",  бе спрян от ДНСК на 14 февруари 2019 г. заради съмнения за нарушения. Но  очевидно след това работата е продължила и сериозно е напреднала.  Вчера обаче  Несторов "успокои":  "Когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, ако тези обеми са със сменена функция, тоест вече представляват стаи, складове или нещо друго, тогава обектът няма да е въведен в експлоатация. Трябва да бъдат неизползваеми помещения, тоест част от конструкцията, която изпълнява ролята на брегоукрепване", поясни Несторов.

Междувременно  bTV откри в Имотния регистър, че обектът фигурира като  терен от над 7 хил. кв. метра, който е предназначен за курортен комплекс, като има и учредено право на строеж за 25 имота с жилищно предназначение - апартаменти с площи от 35 до 170 кв. м.

Медии се добраха и до старо решение на бургаската екоинспекция от 2017 г.  - оценка на съвместимост за въпросния обект, и там е записано, че става дума за "изграждане на курортен комплекс, както и съпътстваща дейност по укрепване на регистрирано свлачище". 

Буквално до оня ден регионалният министър Петя Аврамова се опитваше да каже, че на Алепу се вижда "стоманобетонна конструкция с "обеми", а не с хотелски стаи и че има различни видове укрепвания". Вчера тя все пак допусна, че може да е била подведена от служителите си, като се оправда, че се е позовала на информацията, публично оповестена от директора на РДНСК-Бургас.

Ако се окаже, че районната дирекция не си е свършила работата добре и е изнесла данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат своята отговорност", закани се Аврамова пред bTV.

"Най-ясен белег дали конструкцията ще се ползва като сграда е има ли стълбища и асансьори - тук се виждат три стълбища и асансьорни шахти, които очевидно ще обслужват бъдещ хотел, коментира Спас Узунов от неправителствената организация "Биоразнообразие".

Част от тази постройка естествено изпълнява функцията на брегоукрепително съоръжение, но предната част ще е бъдещият хотел", посочи природозащитникът.

Жители на Созопол вече се вдигнаха на протест срещу поредното бетонното чудовище, което гони туристите от Черноморието ни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Борис

Борис

06.06.2020 | 20:28

Поредната поръчкова статия. Хората искат да си укрепят свлачището, да построят нещо хубаво, нещо което ще радва хората лятото. Но българинът във всичко търси под вола теле. Абсурдни сме!

Отговори
0 0
Пловдив

Пловдив

05.06.2020 | 19:58

Затова в Гърция хубава храна,обслужване,същите цени,няма паяци няма битон ще изгоните освен българите и чужденците от нашето море.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?