1553
Следвайте ни

Правосъдният министър: Сигналът срещу Гешев е потвърден, има документи

viber icon

"Отлагането на оставката на главния прокурор струва достойнството на народа ни. „До този момент ние нямаме нито едно разкрито голямо корупционно престъпление, което да е разкрито. Спрямо всички, за които има данни при нас – има един прокурорски чадър”. Това заяви в интервю за Евгений Генчев в "Нова телевизия" правосъдният министър Надежда Йорданова. 

„В нашето предвиждане е в рамките на три месеца да въведем такива законодателни изменения, които да създадат условия за освобождаване на главния прокурор.  От една страна трябва да направим антикорупционната комисия с по-големи правомощия и по-ефективно действаща. Разбира се и с по-добри средства за защита на засегнатите граждани,. Така че да се попречи на Прокуратурата да си затваря очите за явни корупционни практики”, подчерта Йорданова.

Според нея в момента антикорупционната комисия е „беззъба”. „В момента тя просто праща една папка в Прокуратурата и тя много лесно може да я сложи в страни. В нашите мерки се предвижда настоящата КПКОНПИ да бъде разделена на две – на антикорупционна комисия и комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Това означава и нов състав на органите. Тоест освен реформи, председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще бъде освободен съвсем скоро. Едва ли ще бъдат необходими от малко повече от два месеца”, посочи правосъдният министър.

Йорданова беше категорична, че като главен прокурор на републиката Иван Гешев трябва да поеме своята отговорност и да напусне този пост. „Просто защото не отговаря на изискванията за заемането на поста и не си изпълнява своите служебни задължения”.

„Отстраняването на Гешев е част от проблема, който трябва да решим. Трябва да ограничим правомощията на Прокуратурата, за да може тя да се съсредоточи върху основните си функции. Съдебен контрол върху случаи, които Прокуратурата отказва да разследва, а са сериозни. Това е комплекс от мерки, които ще бъдат предприети”.

Според Йорданова няма реално разследване по случая „Осемте джуджета”. „В Министерство на правосъдието има сигнал, който се проверява. Той е срещу Гешев и става дума за натиск върху бизнесмен за придобиване на част от капитала на търговско дружество. От публикациите, които са достъпни в медиите – нека да кажа само, че има документи с подписи”.

„Не съм изхвърлила букета от главния прокурор. Цветята трябва да имат нашето уважения. Закачките с г-н Гешев не трябва да ни карат да мразим цветята. Напротив – лично аз се възхищавам на всичко красиво в живота. Нека жълтите аспекти на нашите отношения останат в страни”. Така правосъдният министър Надежда Йорданова коментира въпроса защо букетът от главния прокурор не е в кабинета й.

„Бях изненадана. Доброто възпитание предполага разговор с други хора да не бъде прекъсван. Мисля, че всички видяха изненадата ми. Това беше естествената ми реакция на тази ситуация. Бях прекъсната буквално по средата на едно изречение, недоумявах как хора на подобни позиции си позволяват подобно поведение.

Просто реагирах по естествен начин на това. След като отношението на моя разговор с журналистите е такова – реших че доброто възпитание трябва да отстъпи и трябва да минем по същество, като му задам въпроса за оставката”, подчерта Йорданова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

20.12.2021 | 11:22

ИСКАМ ГЛАВАТА НА НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА!

Отговори
1 0
Драган

Драган

20.12.2021 | 04:28

Вашето е личностна омраза а не държавническо поведение което навежда на мисълта че сте поръчков министър.

Отговори
10 2
Бъркани яйца на очи

Бъркани яйца на очи

20.12.2021 | 02:22

От кой разградски бардак я измъкнаха тая фльорца?

Отговори
10 2
Всички знаят кои са

Всички знаят кои са

19.12.2021 | 23:40

Бъдещите затворници Нали Тотев, Борисов, Гешев и Цацаров

Отговори
4 11
Заради този иди.от Гешев

Заради този иди.от Гешев

19.12.2021 | 23:30

България ще загуби 13 милиарда евро заради главния прокурор на ГЕРБ кой е Пълен иди.от и бъдещ затворник

Отговори
4 11
План за Възстановяване

План за Възстановяване

20.12.2021 | 01:59

В плана за възстановяване подаден за одобрение от европейската комисия и съставен от администрацията на КирчА и КокорчА има намерени 43 недопустими неточности. В нитО една от тях нама изискване или клауза парите да бъдат отпуснати ако се смени главният прокурор. За сведение, гърците вече си взеха парите, раздадоха ги на засегнатите от кризата и вече забравиха. Можем само да си направим изводи и да си зададем въпроси, защо нашият план е върнат с толкова много проблеми. Първо, екипът подговил плана е тотално некадърен и второ, открити са корупционни практики от новите управляващи. Трето няма.

Отговори
11 3
Драган

Драган

20.12.2021 | 03:32

Бъркаш нещата селски.Не заради Гешев а заради Радев се замотаха нещата.

Отговори
10 2
просто БЛОНДИНКА

просто БЛОНДИНКА

19.12.2021 | 22:13

Също като "просто Кирчо".........абсолютно наясно е, че със сигнали не може и да докосне Гешев. Наясно е и с процедурата, но това не я спира да плещи врели-некипели. Не е Надежда, а Калинка хахаххахахх

Отговори
16 7
Ха-ха-ха

Ха-ха-ха

19.12.2021 | 23:44

Просто блондинка е на майка ти оная работа простак

Отговори
3 9
Тиква

Тиква

19.12.2021 | 21:50

Румъния дръпна след като главния прокурор Кьовеши вкара техния премиер в затвора след което я избраха за европейски гл. прокурор.

Отговори
12 8
Горазд

Горазд

19.12.2021 | 23:53

Добра идея е. Гешев вкарва Радев в затвора и наследява Кьовеши на поста. А може и Радев и лъжлив Киро.

Отговори
12 3
Някой

Някой

19.12.2021 | 21:25

Кирчо,Кокорчо и останалите гноми на резиденда ще ни стъжнят животеца.Само гледайте!

Отговори
18 11
Някой ти си никой

Някой ти си никой

19.12.2021 | 23:48

Ще стъжнят животът на такива като теб мало.умник

Отговори
4 13
Някой

Някой

19.12.2021 | 21:22

Кирчо,Кокорчо и техния Вожд ще ни оправят!Вервайте им!

Отговори
14 8
Неам нерви!

Неам нерви!

19.12.2021 | 20:20

Ама защо го притеснявате този добър човек! Срамота, хем цветя ви подарява хем ще го разследвате! Може ли да сте толкова коравосърдечни! Оставете ги тези добри хора да се борят с корупцията! Ми не ги притеснявайте, че ще получат стрес и няма да могат да преборят корупцията във високите етажи на власта а и в ниските и в Пловдив! Ми то тук всякакви Мамени, Зиковци, Миковци... са се разспасали като хуни и плячкосват всичко, което им падне! От едни нишо и нукакви сервитьори станаха най големите богаташи в държавата!

Отговори
19 14

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?