Следвайте ни

Правосъдният министър: Много са сигналите от България към Европейската прокуратура

viber icon

Много са сигналите, постъпили от България към Европейската прокуратура. Това заяви служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов пред  Нова телевизия в коментар на посещението на Лаура Кьовеши в България.

Стоилов допълни, че не знае дали е работено по съответните сигнали, но потвърди, че такива със сигурност има. 

"Лаура Кьовеши очаква да има сътрудничество освен с прокуратурата, и с други органи в България, включително с такива от системата на МВР. Това за мен е правилно. Колкото по-широко е това взаимодействие, толкова резултатите могат да бъдат по-добри. Случаи има от целия ЕС, включително от България, но те предстои да бъдат проучвани и по тях да има произнасяне", подчерта Стоилов.

По думите му, Кьовеши изрично е заявила, че се преследват определени престъпления. "Тя няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверка, разследване по високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо", каза още проф. Янаки Стоилов.

Той посочи, че с европейския главен прокурор са коментирани останалите 6 от 10 места за български и европейски прокурори, които не бяха запълнени.

"Добре е, че се засегнаха и някои други теми, които засягат правната система на България. Например за специализираното правосъдие. Става ясно, че е повече политически, отколкото юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските власти. Констатация на Лаура Кьовеши е, че е излишно специализираното правосъдие и че дали ще го има зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на парламента", добави Стоилов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?