46
Следвайте ни

Правосъдният министър: Има начин Гешев и Цацаров да бъдат сменени

viber icon

„Има начин Иван Гешев и Сотир Цацаров да бъдат сменени”. Това заяви министърът на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев в студиото на „На фокус с Лора Крумова".

„В единия случай, който касае дейността на КПКОНПИ и който е по-лесен от юридическа гледна точка, правомощията са изцяло на Народното събрание. То лесно може както да назначи председателя на КПКОНПИ, така и да пристъпи към неговото освобождаване. В закона има известни непълноти, но те могат да бъдат преодолени чрез изменения в законодателната уредба. Този въпрос може да бъде решен лесно, като това може да се случи до месеци”, обясни той.

По думите му по отношение на освобождаването на главния прокурор нещата са по-различни. „Неговото освобождаване минава през реформи във ВСС. Той вече показа нежелание да види проблемите и да разгледа този въпрос. Това означава реформа във ВСС, свързана с промяна на членовете му”, посочи Демерджиев.

„Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те са доста настойчиви. В момента такива препоръки поставя и Европейската комисия”, каза той.

„Категорично България създава впечатлението на държава, пленена и обсебена от други структури, които усвояват огромна част от капитала на страната и които трябва да бъдат принудени да преустановят тази дейност, така че този финансов ресурс да остава в държавата”, коментира още правосъдният министър.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ваньо,

Ваньо,

05.12.2021 | 20:31

знам че четеш Марица. Като сте започнали с Гешев и Цацаров, не забравяйте и техните протези в пловдивските прокуратури и съдилища! Всеки ги знае поименно. Изкарайте ги на показ,и за тях много сигнали ще се съберат!

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?