Следвайте ни

Правнук издирва рождената дата на Захари Стоянов

viber icon

Храбър Стоянов от Пазарджик събира 120 000 лева за паметник на Апостола на Съединението, дошъл на тоя свят преди 170 години

 

Тази година се навършват 170 години от рождението на Захари Стоянов. Тя ще бъде отбелязана единствено в село Медвен. В Деня на Съединението по идея на община Сливен и Котленския исторически музей в родната му къща ще бъдат прочетени три научни доклада. Никъде другаде не се споменава за тази годишнина. „Има борба за кокала и друго сякаш не ги интересува. Никой не е опитвал да се свърже с мен”, казва един от наследниците му - Храбър Стоянов. Той е правнук на най-малкия брат на Апостола на Съединението - Вичо Стоянов.

Инж. Храбър Стоянов прекарва живота си в Пазарджик. Той е инициатор преди две години там да бъде открит красив паметник на революционера. По негова инициатива са събрани 120 хиляди лева. „Най-голям дарител бе пловдивският скулптор Жорж Трак, който създаде паметника, без да вземе пари. Другият дарител съм аз, както и две сдружения - едно на пазарджишките предприемачи, а другото бе „Тракия”, разказва инж. Стоянов.

Паметникът на Захари Стоянов е струвал 120 000 лева

Преди това инженерът дава идеята на главния архитект на Пазарджик, който пък включва в намерението и кмета Тодор Попов. „Без Общината да даде терен и разрешителни, няма да станат нещата! Направихме паметника на едно оживено кръстовище, на 150 - 200 метра от Общината”, казва той.

Храбър Стоянов подчертава, че никой не знае точната дата, на която е роден Апостол​а на Съединението. „Писал, писал и никъде не споменава датата си на рождение! Възможно е и той да не я знае, защото в това овчарско семейство, където се е родил, традициите не са били чак толкова дълбоки. Може да не е знаел кога е роден”, казва Храбър Стоянов. Скептик е дали може да се открие нещо в църковните регистри на Медвен. „Има много негови изследователи - не вярвам да не са ровили в тях”, казва той.

Бил е директор на Завода за информационни носители в Пазарджик по времето на соца. Там в конструктивния отдел се запознава със съпругата си Милка. Винаги е смятал, че България трябваше да запази високотехнологичните си предприятия.

„Те бяха функциониращи и работеха добре. В началото на 90-те започнаха проблеми с пазарите. С по-гъвкава работа можеше да се премине през един етап на пребуксуване и да се стигне до нови производства и пазари. Чехия и Унгария не съсипаха този вид индустрия”, припомня наследникът на Захари Стоянов. Като грешка отчита небалансираната ни външна политика по отношение на Съветския съюз. „Тръгнахме да раздаваме шамари, а това бе глупаво. Чехия и Унгария не постъпиха така”, казва той.

Когато се създава заводът за информационни носители, получава най-доброто оборудване - внос от Германия и Съединените щати. Машини за десетки милиони долари. Предприятието било така оборудвано, че можело да прави дори самолети. Имало развити свои производства на пластмаси, на метални части, леярна, пресов участък. "Бързо можеше  да се преустрои за други изделия. Вместо това нашите политици искаха да забогатеят бързо и предпочетоха да го продадат и да разфасоват оборудването. Машини за милиони отидоха за скрап”, казва тъжно инж. Стоянов.  

По това време вече не е директор. Освободен е преди това, когато става ясно, че иска това високотехнологично предприятие да се развива, а не да се съсипва с бърза приватизация. Сега в цеховете, където навремето е бил заводът за информационни носители, строителите на съвременна България са набутали дърводелски цех и фабрика за лютеница.  

От Медвен до Димитровград

Дядо му Вичо е с 25 години по-малък от Захари Стоянов и затова расте в семейството му - в Русе, Пловдив и София. „Завършил финанси и станал един от директорите на Сметната палата”, разказва Храбър Стоянов. В семейството на Захари Стоянов има още пет деца. Сестра му Тодорка е родена през 1854 година. Брат му Марко става кмет на Медвен през 1895-а. Родът на инженер Стоянов е от Чирпан и Димитровград. Бащата на Храбър - Здравко Стоянов, бил счетоводител. Съпругата му Стефка работила същото. Синът им Храбър завършил гимназия в квартал "Марийново" на образцовия социалистически град. 

Семейството, което се облича в носии по празници

Храбър Стоянов има 4 внуци, които се учат успешно. Внучката му е студентка „Промишлен дизайн” в Лондон. Двама от внуците му са последен курс. Четвъртият му внук е в 8. клас. Семейството обича по време на семейни празници да се облича в народни носии. Всички си имат такива. „През годините на соца никога не съм изтъквал връзката си със Захари Стоянов. Тогава той не беше толкова долюбван. В началото е бил русофил, но след това се обръща и става русофоб. Самият той си казва, че е „българофил”. Когато има причина, е русофил, когато няма - русофоб. Но всичко е на основата на това, че е „българофил”, казва инженерът.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?