Следвайте ни

Правителството реши: Мерките срещу COVID-19 остават до 21 декември ВИДЕО

viber icon

Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна, стана ясно на днешното работно съвещание, което министър-председателят Бойко Борисов свика с членове на правителството, на Националния оперативен щаб, на ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова. „Мерките дават резултат и ще ги приложим и тази седмица. На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим“, заяви премиерът Борисов. Министър-председателят беше категоричен, че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно, така че да не се увеличи отново натискът към болниците, да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща. Винаги сме били честни с хората, затова всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, всички заедно трябва да минем през тази криза, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. 

Премиерът Борисов поиска в четвъртък да му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои. Борисов напомни, че и към днешна дата България има едни от най-либералните мерки и хората имат най-голяма възможност за движение. Борисов изтъкна, че COVID-19 е опасен вирус, с който светът вече близо година не може да се пребори, а според експертите най-оптимистичният вариант за подобряване не ситуацията е с хоризонт месец май, а за ръст на икономиката – през октомври месец следващата година. Министър-председателят беше категоричен, че всеки ден щабът трябва да следи ситуацията и да се действа максимално гъвкаво. Към днешна дата оздравелите са повече от заболелите, но това не ни дава основание да кажем, че вече няма да са докторите тези, с които първо ще се съобразяваме, заяви премиерът. Борисов акцентира върху продължаващата подкрепа за бизнеса и гражданите. Същевременно в образованието също балансът е ключов. Министър-председателят напомни, че с усилията на правителството близо 50 000 деца бяха върнати в класните стаи и е от голямо значение да не бъде загубена тяхната мотивация за знания. 

„На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Министърът посочи, че въведените мерки с ограничителен характер отчитат резултат по отношение на ненарастване на случаите. Същевременно като 14 дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души. В лечебните заведения нараства броят на изписаните, същевременно има трайно установена тенденция за запазване  броя на пациентите в реанимациите. Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите все още са крехки и същевременно не се вижда ясен хоризонт за овладяване на ситуацията в световен мащаб. Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени. Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини, добави Фандъкова. 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев цитира изследване, според което след втората седмица онлайн обучение пада рязко мотивацията за учене. Липсата на пряко педагогическо взаимодействие се отразява негативно на децата, губи се възможност за социализация и повече движение, създава се и психическо напрежение. Министърът изтъкна, че специално за предучилищната подготовка няма компенсаторна алтернатива. „Колкото са по-малки децата, толкова са по-големи загубите“, подчерта Вълчев. 

„Към днешна дата по мярката за затворените бизнеси са кандидатствали около 3000 работодатели за 15 000 работни места. По помощта на родители, чиито деца учат в момента дистанционно, почти 22 000 са подадените заявления“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Министърът добави, че през следващата седмица започва изплащане на подкрепата за кандидатствалите по помощта за затворени бизнеси, включително ще се изплатят и помощите на родителите.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че вече са в сила промените в Закона за извънредното положение и на тази база стартира процедурата за подкрепа на бизнеса с помощта на НАП. „Преразгледали сме и сме отворили възможността 3000 компании от първата процедура за микро и малки предприятия да получат втори шанс и техните апликационни предложения да бъдат разгледани и да бъдат подкрепени“, заяви още министърът на икономиката. Същевременно т.нар. кредитна ваканция е вече отворена и компаниите биха могли да кандидатстват пред търговските банки. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Anna

Anna

12.12.2020 | 15:36

Диетите са миналия век! За да отслабнете, вече не е нужно да се изтощавате с диети. Четох за една нова и здравословна загуба на тегло, тук - https://bit.ly/ketodibg Опитах толкова много неща, всички диети, фитнес, е, можех да отслабна с 2 кг, а с този инструмент можех да отслабна с 15 кг за един месец. Чувствам се прекрасно! Съветвам всички!

Отговори
0 1
Бунтата

Бунтата

12.12.2020 | 15:15

Пак се отметна тиквун!!! Тоя няма собствено мнение,държава управлява 11год Пардон-"Слуша 11 год какво му кажат...

Отговори
2 2
Anna

Anna

12.12.2020 | 15:26

Диетите са миналия век! За да отслабнете, вече не е нужно да се изтощавате с диети. Четох за една нова и здравословна загуба на тегло, тук - https://bit.ly/ketodibg Опитах толкова много неща, всички диети, фитнес, е, можех да отслабна с 2 кг, а с този инструмент можех да отслабна с 15 кг за един месец. Чувствам се прекрасно! Съветвам всички!

Отговори
0 2
Ивайло

Ивайло

12.12.2020 | 13:43

Ако искате да има ефект от мерките затворете и големите магазини, в които има струпване на много хора. Отчитат се по-малко на брой заразени, но нарастват приетите в болници и в интензивни отделения, броят на починалите остава висок. Лекарите, ако ви е мил живота, настоявайте за по-строги мерки.

Отговори
8 4
Цвъки

Цвъки

12.12.2020 | 12:46

Куку,лешпер ковидски, вируса не е изолиран в нито една лаборатория в България. Много четеш,но малко мислиш. На много хора се предлага заплащане, но се знае малко , защото ги е страх. От статистиките изчезна грипа. Защо? Почти всяка кончина се пише Ковид. Чипиране може и да няма,но онкоболести след няколко години,ще има и то в пъти повече. Преди да се пениш,мисли и после ръси глупости.

Отговори
7 8
КУКУ

КУКУ

12.12.2020 | 13:36

Припозна се в много от тъпотиите, нали? Доста то тях си ги писал и ти. Това е момента, в който осъзнаваш какъв убитак си. Вече познавам около 20 човека, прекарали Ковид. На нито един от тях не са му предлагали пари, да се пише. Това за грипа е много забавно. Между другото има и други убитаци, които още лятото питат къде бил грипа, защо само за короната се говорило. Ами грипа ще дойде и той - както всяка година - ПРЕЗ ЯНУАРИ и ФЕВРУАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И със сигурност никой грип не е препълвал болниците в цялата държава както короната сега. За смъртността няма да ти обяснявам каква ще е тази година, ще научиш скоро.

Отговори
5 6
Глупости

Глупости

12.12.2020 | 13:53

КУКУ, говориш глупости. Въобще ти се чудя дали можеш обективно да си следиш мисълта? Като някакв фанатичен футболен фен си за който не съществуват други отбори по-добри от неговия. Моя съвет е да се върнеш малко назад и да си припомниш логиката от училищния материал.

Отговори
5 2
КУКУ

КУКУ

12.12.2020 | 12:21

Нека да си припомним част от тъпотиите, разпространявани от малоумниците по темата Ковид: Първо нямало вирус, всичко било измама. После имало, ама не бил опасен в сравнение с други заразни заболявания (времето когато пускаха едни сравнителни таблици за смъртността от други заболявания. Kато минаха 100 000 починали от Ковид тия таблици изчезнаха). До лятото всичко щяло да изчезне. Всичко било с цел да ни чипират чрез ваксините. Всичко било, за да отвлекат вниманието от въвеждането на 5G-технологията. През 2009 г. умрели 4000 души от свински грип в България за един месец. Ние сме били защитени, защото от времето на комунизма масово се ваксинираме с БЦЖ. Заразявали се само цигани. Заразявали се само известни хора. Само учители се заразявали. Плащали на хората да се пишат с Ковид. По 1800 лв. давали. Нарочно не правили аутопсии, за да не се разбере, че няма вирус. Цялата работа била заради парите на ЕС, всичко щяло да приключи след срещата за разпределението на парите в средата на юни. Всичко било затова да печелят от продажба на маски. Маските били, за да ни накарат да мълчим. През лятото нямало никакви заразени. През 2020 нямало да има повишение на смъртността в България – тоест проблем няма. От Ковид умирали само старци от 70 години нагоре. Ако било толкова опасно защо се заразявали толкова много медици. Всичко щяло да приключи след изборите в САЩ. До месец-два всичко приключвало, защото вече сме близо до груповия имунитет. Да видим какво още ще измислят болните мозъци до края на епидемията.

Отговори
9 12
Пловдив

Пловдив

12.12.2020 | 12:00

То са едни мерки....За нищо не ставате! Има един за разстрел! Останалите нямате кураж да кажете какво мислите! Гледате си в обувките и повтаряте думите на умствено болния! Щато нямате мозък,вземете за пример това, което правят останалите цивилизовани държави.България се управлява от 240 аборигена,които мислят само и единствено за себе си!

Отговори
20 4
Да бе повярвах

Да бе повярвах

12.12.2020 | 11:49

Сбирщина от престъпници. Играят по сценарий. Чакат указания от вън. Минетчийски не лъжеше ли,че вирусчето не е опасно,а ??? И не само той.

Отговори
9 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?