1553
Следвайте ни

Правителството отряза лесните БГ паспорти за чужденци

Двойно повече студенти от Северна Македония ще учат без пари у нас

viber icon

В рамките на правителственото заседание бяха одобрени законодателни промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат да отпадне получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции. До промените се стигна след обстоен анализ, според който тази политика е неефективна и не води до реални инвестиции в българската икономика и до откриването на работни места.

При взимането на правителственото решение е отчетено изразеното от Европейската комисия безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания.

На днешното заседание Министерският съвет увеличи двойно субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Местата нарастват от 150 на до 300, като до петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение. Промените целят разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там. 

Студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също ще могат да кандидатстват в българските университети. Те се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

оня

оня

13.01.2022 | 05:42

Докато ги приемате ще ви се качват на главата тези плиткоумници ! Визи за влизане във България и отнемане на БГ паспорти на свички Северно-помияри .

Отговори
0 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

12.01.2022 | 23:06

АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ Е ПОМАК И ГО ВРЪТКАХА, ЗАТОВА НА ТАЗИ ОСНОВА ГИ ПРЕДАДЕ :)

Отговори
0 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

12.01.2022 | 23:06

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ НЕ БЕШЕ ТОЛКОВА ПОСЛУШЕН И ПРОТЕСТИРАХА ДА ГО МАХНАТ ОТ ДАНС :)

Отговори
0 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

12.01.2022 | 23:04

СТАНИШЕВ И АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ИЗНЕСОХА ЦЕЛИЯ АРХИВ НА ДАНС В МОСАД И КАКВО СТАНА? - НИЩО :)

Отговори
1 0
ХА ХА ХА ХА

ХА ХА ХА ХА

12.01.2022 | 22:00

На Шкембелията му секна търговийката!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?