Следвайте ни

Правителството обяви нови мерки в помощ на бизнеса ВИДЕО

viber icon

Министерският съвет обявяви днес нови икономически мерки за стабилизиране на бизнеса. В пресконференцията участваха министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, министърът на финансите Асен Василев и министърът на икономиката Кирил Петков.

Още след като пое поста, социалният министър беше категоричен, че мерките, които са ефективни и работят добре, ще продължат да се прилагат, а тези, които имат нужда от подобрения, ще се коригират. Целта е хората да получат най-добрата защита и подкрепа. Приоритет остава възстановяване на заетостта след пандемията и повишаване на качеството на работната сила.

В страната се усеща плавен преход към съживаване на икономиката и преход към възстановяване. Намалява нивото на безработицата. 5,65% е към юни нивото на безработицата. Това обяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев .

По думите му нивата за безработица и заетост са основен критерий за възстановяването на икономиката. „Числата показват, че икономиката върви към нормалните нива на заетост за българската икономика“, каза Донев.

Схемата за подпомагане на бизнеса 60 на 40 ще продължи поне за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ. Мярката е одобрена с 1,5 млрд. лева, като към момента са налични около 100 млн. лева по нея. 

Министър Донев посочи още, че следващата седмица ще се проведе национален съвет за тристранно сътрудничество, на който ще се обсъдят параметрите и продължаването на мярката за два месеца. Продължава и диалога за нови мерки.

Ще бъде предложена и гаранционна програма на стойност близо 2.5 млрд. лева за кредитиране на бизнеса за осигуряване на ликвидност, обяви икономическият министър Кирил Петков. Според него е важно да влязат нови оборотни средства в малкия и среден бизнес в страната.

"Нямаме актуализиран бюджет, заради което решихме да въведем помощи през инструменти, в които участва и държавата, и частен капитал. Ето защо обявяваме гаранционна програма в размер над 2,5 млрд. лева за българската икономиката. Тя ще покрива 50% от риска на банките и 80% от индивидуалните им позиции. Кредитите за малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечаване", каза още Петков. 

Що се отнася до ББР Петков заяви, че ако бяха дадени още два заема по 150 млн. лв. то в момента тя нямаше как да участва в тази програма. "Надявам се оттук нататък ББР да участва само в подобни начинания", каза още той.

Кредитите за малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечаване – предвидено е от отпускането на средства да отнема десет дни. „Ако имате документ, че сте оперирали през последните 3 години, може да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020 г. Предвидено е да няма обезпечение за кредити за 7-годишен период“, поясни той.

"Идеята е да се направи програма за възстановяване на българския бизнес с палитра от мерки", каза служебният министър на финансите Асен Василев. Той допълни, че това се прави в случай, че има нова вълна на COVID през есента и зимата. Той заяви, че се подготвя актуализация на бюджета, при която текущият дефицит ще бъде запазен, а разходните пера ще бъдат преструктурирани.

"Ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета за всички нас и ще може тези мерки за подкрепа да вървят, без да натоварваме с дългове нашите деца", допълни Василев. Актуализацията ще бъде внесена за разглеждане в момента, в който има бюджет. Финансист №1 посочи, че държавата не произвежда пари, а само взима от едни фирми и граждани, за да даде на други така, че да има ефективна икономика. По отношение на критиките срещу новия шеф на НАП Румен Спецов, Василев посочи, че е доволен от работата му. Във връзка с предстоящата проверка на фирмата на Спецов финансовият министър каза, че тя ще се извърши от прокуратурата.

„Това което може би не стана ясно за всички е, че от тези кредити ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица. Този кредитен инструмент е насочен и към тях, а те досега не бяха активно подпомагани с мерките“, обясни още Гълъб Донев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Иво

Иво

07.06.2021 | 11:02

Браво! Най-после мерки, които не подпомагат Пеевски и Домусчиев

Отговори
0 0
vbb

vbb

04.06.2021 | 17:15

а за съкратените без работа осигуровки и помощи?! някаква помощ за трайно безработните?! загубили работата си заради китайския грип?!

Отговори
2 0
Олигархията страда

Олигархията страда

04.06.2021 | 12:35

Тези ими този са платени на Герб, ореваха света.

Отговори
1 4
Миклухо Маклай

Миклухо Маклай

04.06.2021 | 08:19

Хората в прав текст казват, че служебното правителство обслужва олигарси и корумпета а те щели да подпомагат бизнеса. СМЕШНИЦИ.

Отговори
16 10
Митко

Митко

04.06.2021 | 09:11

Кои са тези хора, бе суджук ?

Отговори
7 11
Хората а не комунистите

Хората а не комунистите

04.06.2021 | 12:21

Лапай бе червена мър.шо

Отговори
3 3
Сик

Сик

04.06.2021 | 18:47

Какви комунистите бълнуваш, бе нещастник ? вас ми чукат от 5 страни, вие не можете да разберете кой ви оножда - Да България, ДПС, БСП, ИТН и ИСМВ. Никой не иска даже преговори да прави с вас. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
2 1
Бизнесмен

Бизнесмен

04.06.2021 | 07:54

Тези верно се готвят да управляват во веки веков....

Отговори
12 6
странен човек е българина

странен човек е българина

04.06.2021 | 08:59

ако не правеха нищо какво ли щяхте коментирате?? и да правят и да не правят - ние ще си мрънкаме...

Отговори
10 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?