Следвайте ни

Правителството обмисля преизчисляване на пенсиите

viber icon

Служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че с експерти се обсъжда възможността в рамките на актуализация на бюджета да бъде направено преизчисляване на пенсиите. Кабинетът ще подготви актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в бъдещия парламент. Василев изтъкна, че пенсиите не са преизчислявани от 2008 година досега.

Финансовият министър коментира темата по време на заседанието на първия обществен съвет към министъра на финансите, на което се обсъжда темата за управлението на приходите и разходите на държавата.

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова посочи, че в момента експертите от НОИ правят разчети за преизчисляване на пенсиите спрямо по-съвременен осигурителен доход.

Пенсията вече замества над 45 процента дохода от работна заплата на хората, а за минималната пенсия този показател на заместване е над 50 процента. Тя припомни, че през 2017 г. средната пенсия е била 345 лева, а през 2021 г. средната пенсия е вече 488,97 лв.

Според икономическия съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова сивата икономика и недекларираната заетост са едни от основните предпоставки да не се преизчисляват пенсиите. Тя смята, че това е една от причините за увеличаване на трансфера към фондовете на НОИ от страна на държавния бюджет. "От 2000 година до 2008-2009 / процентът на сигурителната вноска за пенсия се редуцира двойно /от 32 на 16/, след това има леко увеличение, тъй като дори и тежките неолиберали, които се опитват да пожалят работодателите, виждат че повече няма откъде да се изплаща пари за пенсии", заяви Ваня Григорова. Министърът на финансите призова да не се навлиза в опити за боравене с тежки идеологеми, а Григорова посочи, че говори с факти.

Тя подчерта, че и откъсването на част от осигурителната вноска, която отива към частните фондове, също повлиява на процеса на увеличаване на трансфера.

По думите на синдикалиста, ако се прави опит да се стабилизират публичните финанси, трябва да се помисли как всички тези дефекти в осигурителната система, причининени включително и от нежелание за изсветляване на икономиката, могат да бъдат минимизирани. В противен случай непрекъснато ще си обясняваме защо няма как да преизчислят пенсиите, допълни тя и призова за реална политическа воля за подсилване на публичните финанси.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

26.06.2021 | 12:12

ЩОМ КАТО СРЕДНАТА ПЕНСИЯ Е 488 ЛЕВА ТО СМЕТКАТА Е ПРОСТА--ВМЕСТО ДА ДАВАТЕ НА ЕДНИ ПЕНСИОНЕРИ ПО 1200 ЛЕВА А НА ДРУГИ 300 ЛЕВА--ТО ВСИЧКИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 450 ЛЕВА ЗА ДА МОЖЕ ДА ОЦЕЛЯВАТ--ДОСТИГАНЕ ДО ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ В ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ТАКСУВА КАТО БОНУС ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА ВСЕКИ КОЙТО СЕ Е ТРУДИЛ ЗА НЕЯ--ЦЕНЕН Е ТРУДА И НА ЧИСТАЧА -ЦЕНЕН Е ТРУДА И НА АДМИНИСТРАТОРА--ТЪЙ-КАТО АДМИНИСТРАТОРА СЕ Е УЧИЛ ЗАРАЗЛИКА ОТ ЧИСТАЧА ТОЙ ЩЕ ПОЛУЧАВА ДВОЙНО ТРОЙНО И ЧЕТВОРНО ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАТА СЪОТВЕТНО ЩЕ МУ СЕ ОДЪРЖА И ПО ВИСОК ДАНЪК--СЪЩИЯТ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ЗАДЕЛЯ ПАРИ И ЗА ВТОРА ПЕНСИЯ ИЛИ ДА СИ ИКОНОМИСВА АКО ИСКА ДА ПОЛУЧАВА А СТАРИНИ ПОВЕЧЕ ПАРИ--ТАКА ЧЕ ЛИЦА КОИТО СА РАБОТИЛИ ЗА ДЪРЖАВАТА ОПРЕДЕЛЕНИ ГОДИНИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ--ЕДНАКВА ПЕНСИЯ-ТОВА СА ПАРИ БОНУС ОТ ДЪРЖАВАТА--ЗА ДА МОЖЕ ВСИЧКИ ДА ОЦЕЛЯВАТ---А АКО РЕШИ ДЪРЖАВАТА НА ЕДНИ ДА ПЛАЩА ПО 900 И ПО 1200 ЛЕВА ПЕНСИЯ--ТО НАПРАВЕТЕ МИНИМАЛНАТА 450 -ЛЕВА--ТОВА Е СПРАВЕДЛИВОСТТА--

Отговори
0 1
ддд

ддд

26.06.2021 | 05:15

неправилно изчисляване на пенсиите

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?