Следвайте ни

Позволиха на еднополова двойка да живее в България

viber icon

Върховният административен съд (ВАС) призна правото на семейство лесбийки да живее и пребивава у нас, упражнявайки правото си на свободно придвижване в Европейския съюз, съобщи "Дарик".

Окончателното съдебно решение е по казуса на австралийката Кристина и французойката Мариама, които през 2016-та година сключват брак във Франция. През същата година австралийката получава позволение да пребивава в България, но в началото на 2018-та година МВР отказва на Кристина това пребиваване, като се позовава на Конституцията и определението за брак като "съюз между мъж и жена".

Решението е първа крачка към регулиране на отношенията на еднополовите двойки у нас, заяви пред "Дарик" адвокат Деница Любенова, която е представлявала семейството пред съда. Според нея следващата крачка трябва да бъде признаване на еднополовите бракове, сключени между български граждани в чужбина.

Припомняме, че правото на пребиваване и признаването на права в брачен съюз се превърнаха в казус и за Европейския съд, след заведено дело от румънец и американец. Става въпрос за румънеца Адриан Коман и неговия американски партньор Робърт Клейборн Хамилтън, на които властите в Румъния отказват да предоставят постоянен престой. Коман и американецът Хамилтън се срещат в Сентрал Парк в Ню Йорк през 2002 година. Сключват брак в Брюксел и решават да заминат за Румъния, където да се установят. Понеже Хамилтън е американец и няма право да остане в страна от ЕС повече от 3 месеца, двамата подават документи за постоянен престой. Молбата им обаче е отхвърлена, тъй като в Румъния свидетелството им за брак е невалидно според законите на страната, в която еднополовите бракове са забранени.

В крайна сметка Европейският съд се произнесе по казуса, като обяви следното - правата, произлизащи от брачния съюз, важат за гей браковете в ЕС навсякъде, но гей бракове може да не се сключват навсякъде в ЕС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

как'Сийка

25.07.2019 | 15:45

Аз викам да вземем Хамилтънови и да им предоставим държавно жилище в район "Източен", а Мириамови да ги пратим в Софето.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?