49
Следвайте ни

Постът омбудсман като президентския, изстреля Мая в голямата политика

viber icon

Омбудсманският пост през последните години се превърна в изключително примамлив трамплин към постигане на различни цели. Такъв например беше случаят с Мая Манолова. Макар политическата й ангажираност да продължава десетилетия, истински популярна и разпознаваема стана, след като зае позицията на обществен защитник. Именно от нея Манолова стартира в битката за кметския пост на столицата, а след това се изстреля в парламента със собствена партия. Всичко това се случи благодарение на редица популистки ходове от нейна страна.

Манолова е третият подред национален омбудсман. Предшественикът й Константин Пенчев за разлика от нея беше по-скоро прагматик. Неведнъж той е сравнявал ролята си с тази на президента, защото и двамата са обединяващи фигури. 'И аз нямам големи правомощия, но имам право да давам препоръки, да посреднича, да потушавам конфликтите“, казваше Пенчев. 

Първият омбудсман на България беше Гиньо Ганев, за когото най-доброто определение би било балансьорът. Именно заради умението му да балансира в сложни ситуации той беше уважаван от различни управници. Ганев оцеля при три различни режима - при цар Борис III, по времето на социализма и в демократичните времена. Настоящият обществен посредник Диана Ковачева като че ли остава по-незабележима.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Страст и Мая

Страст и Мая

27.09.2021 | 16:20

"Мая Манолова. Макар политическата й ангажираност да продължава десетилетия, истински популярна и разпознаваема стана, след като зае позицията на обществен защитник. Именно от нея Манолова стартира в битката за кметския пост на столицата, а след това се изстреля в парламента със собствена партия. Всичко това се случи благодарение на редица популистки ходове от нейна страна. " - и каква е ползата за народа от тази жена????

Отговори
4 0
Че ни

Че ни

27.09.2021 | 17:30

Напомня , че човешката мерзост няма граници . Интересът клати феса . Че няма приятели , има интереси . Веднъж докопал се до кокала , трудно се пуска . Кръв повръща , пари не връща. Съвест , като значение вече не съществува. Показвани , че за да си политик в България трябва да отговаряш на следните условия : НАГЪЛ , ЛИЦЕМЕР , ДОЛЕН И КАТО ЦЯЛО ТРЯБВА ДА СИ 100% Б. О. К. Л. У. К. КАТО ЧОВЕК . АКО НЕ ОТГОВАРЯТЕ НА НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ УСЛОВИЯ НЕ МОЖЕТЕ ДА СТАНЕТЕ ПОЛИТИК .

Отговори
1 0
Няма

Няма

27.09.2021 | 15:25

Да обиждаш ЖУРНАЛИСТИТЕ . ТЕ СА ЕТАЛОН ЗА ПОЧТЕНОСТ И ДЪЛБОКА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ЕТИКА. ТОЗИ САЙТ Е НОМЕР ЕДНО .

Отговори
4 0
Мартин

Мартин

27.09.2021 | 14:06

Абсолютно безсмислен текст. Нито някакво разсъждение, нито ясна идея. Хвърени думи в пространство. Дори във фейсбук някой би написал по-смислен пост.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?