Следвайте ни

Посолството на САЩ у нас се извини за екшъна в Чешнегирово

viber icon

Посолството на САЩ у нас се извини за инцидента отпреди повече от две седмици, при който американски войници нахлуха въоръжени в производствен цех близо до летище Чешнегирово. В съобщение до медиите от американското дипломатическо представителство заявяват, че са получили информация за инцидента едва вчера.

Уточнява се, че на 11 май американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада са провеждали учебна симулация, в рамките на която е трябвало да бъдат овладени и обезопасени сгради на летище Чешнегирово. По време на учението, американските войници са влезли и в сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. 

"Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата", пишат от американското посолство и добавят, че в момента се провежда задълбочено разследване на причината за тази грешка.

От българското министерство на отбраната също дадоха брифинг по темата. 

"Случаят в Чешнегирово е недоразумение. Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски", заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

OTAN

OTAN

30.05.2021 | 18:54

Влезли въоръжени с автомaти в цеха и накарали работниците да седнат на земята - много приятно усещане. Сигурно това упражнение тези хорица всеки ден го играят и не им пука. Какво прави "Военна полиция", осигурила ли е периметъра на учението, така че да не стават такива "недорозомения"? Как ВП изпълнява функциите си и задачите, определени в ЗВП? Защо МО научава за случилото се от медиите? Сертовите "специалисти" знаят ли, че има ВЗАЙМОДЕЙСТВИЕ между; участниците в учението,службите за сигурност , службите за обществен ред, военна прокуратура, както и с местната администрация? Прикриването на такива "недорозомения" не е ли първата стъпка към приятелският огън, от който загинаха българските войници в Ирак? Дали назначаната проверка от МО ще е реална и ще има ли "виновни"? Въпросите са много и повечето клонят към тези, който по закон са длъжни за осигурят реда и безопастността на учението. Впрочем щом там е имало ВП руснаците са разбрали първи за "недорозомението", а после са се хилили,

Отговори
2 1
СПРИ ДРОГАТА ОТАНЕ

СПРИ ДРОГАТА ОТАНЕ

31.05.2021 | 04:49

МОЛБАТА Е РЕАЛНА ХОРА НЕ ПОЛЗВАЙТЕ ДРОГА - ВРЕДИ И НА ХОРАТА ОКОЛО ВАС ХА-ХА-ХА

Отговори
1 0
Срам

Срам

29.05.2021 | 23:59

Срам ме е от "българи" като "аре стига"! Това е същество, готово да си предаде всичко! За него няма нищо свято! Пожелавам му следващия път да направят учение в спалнята му.Идиот!

Отговори
4 2
Майна

Майна

30.05.2021 | 01:32

А СРАМ ли те е от тези дето защитаваха Митко Ци-ганина с чорапите ?

Отговори
2 1
Методи до аре стига

Методи до аре стига

29.05.2021 | 21:44

Ако ти тъпанарино,ми кажеш за един такъв подобен случай някъде по света,аз най-тържествено заявявам,че ще получиш лично от мен едни 100 кинта.Но ако не можеш,ще се обърнеш с гръб към мен и ще почустваш топъл дъх във вратът и корав к-р в гъзът.

Отговори
5 1
чети международни новини

чети международни новини

31.05.2021 | 04:51

А НЕ ЖЪЛТИНИ ПО БГ САЙТОВЕ НА БОКЛУЦИТЕ КРИМИНАЛНИ :) собственици

Отговори
0 0
Аре стига

Аре стига

29.05.2021 | 19:35

Аре стига сте ревали бе! Това се случва навсякъде по света! Но у нас веднага се намират идиоти да започнат да реват кое е демокрация и кое не! Щели да съдят....тъпанари! А кой е позволил до военно!!! летище да е долепен цивилен обект???!! Може ли сега да изринат цялата цивилна пасмина от този цех, който със сигурност се натиска да снабдява с шивашките си продукти и американската армия...Ай ше та у търгаша смотан!

Отговори
4 10
прав си човече

прав си човече

31.05.2021 | 04:53

Те хората просто не четат друго освен жълтурски вестничета за кофата после отиват хаха и времето за тях сякаш е поспряло хаха

Отговори
0 0
Дедо

Дедо

29.05.2021 | 18:57

Не искам да съм на местото на хората в халето! Без предупреждение да ти насочат пушките и да ти заповядат да седнеш или легнеш?! Какво е това и КОЙ го допуска? А може ли това да се случи в Щатите?! Допусналия своеволието - под съд и в затвора! Това не е демокрация! Това е гавра с нас - българите! Срам и позор! Да не се извиняват, а да се махат там, от където са дошли! След тях няма държави, а територии. Защо мълчите, БЪЛГАРИ ?

Отговори
14 2
дедо ти верно си старичък

дедо ти верно си старичък

31.05.2021 | 04:52

случва се много пути ;) айде лягай да се наспиш, че и аз съм на работа ;)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?