Следвайте ни

Посланието на Renovate Europe: Най-чистата енергия е спестената енергия!

viber icon

Сградите имат ключова роля за намаляваме с 55% емисиите до 2030 г. Това е един от изводите на Renovate Europe Day - Ден на „Обнови Европа“.

България участва във форума, който е част от Европейската кампания за по-добър живот, чрез Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) като неин национален партньор. Към момента в инициативата членуват общо 8 страни: България, Ирландия, Дания, Словения, Гърция, Румъния, Латвия и Хърватска.

Общата цел е да се намали потреблението на енергия от сградния фонд и съответно да се намалят вредните ефекти както върху околната среда, така и върху здравето на хората.

„Обновяването е леснопостижим начин за постигане на ниски емисии и създаване на работни места. "Това е вашият момент", беше ключовото послание на  изпълнителния вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс  по време на  Деня на „Renovate Europе” (REDay2020). Експертът направи препратка към националните планове за устойчивост и възстановяване, които страните членки трябва да представят. В същото време Тимерманс подчерта широката подкрепа за обновяването: „Никога досега не съм виждал такъв ентусиазъм от страните членки за нито една инициатива (…) те знаят, че обновяването е леснопостижим начин за постигане на ниски емисии и създаване на работни места“.

REDay2020 направи преглед на областта на реновиране на сградите в Националните планове за устойчивост и възстановяване, които трябва да бъдат представени до м. април 2021 г. С помощта на националните партньори на "Renovate Europe" и благодарение на интервютата с националните министри, членове от Европейския и националните парламенти, REDay2020 се фокусира специално върху това как 3 държави членки (Франция, Италия и Ирландия) приоритизират енергийно ефективното обновяване в своите национални планове.

Вълна на оптимизъм премина през REDay2020, докато говорителите гледаха напред към хоризонта на изпълнението на Националните планове за възстановяване и устойчивост и следващата ревизия на EPBD (Европейска директива за енергийно поведение на сградите).

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?