Следвайте ни

Поскъпват годишните технически прегледи заради новите стикери

viber icon

В стикера ще бъде вграден чип с информация за екологична категория на автомобила

От 12 юли собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП), ще получават нов вид стикери. Те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, така и неговата екологична група. Това обясни пред Радио София директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски. Става дума за леките и автомобилите до 3,5 тона.

В София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, ще могат да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за самия автомобил.

Наредбата за новия регламент е публикувана през септември 2020 година.

Екологичните групи са 5. В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили, обясни Рановски.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловитте се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

Новият стикер ще оскъпи ГТП, но не би трябвало цената да се повиши повече от 5-10 лева.
До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“. Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП, обясни още Бойко Рановски.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Стикерче

Стикерче

06.04.2021 | 16:58

Боклуците от ГЕРБ за последно пълниха гуши

Отговори
7 0
ГЮРО

ГЮРО

06.04.2021 | 14:30

Екологията изобщо не ги интересува. Важен е тормозът и смъкването на мангизи по всякакъв начин. Щом кола с 450 к.с. е "много чиста" и може да ходи навсякъде, а колица със 75 к.с. е "много мръсна", въпреки че изхвърля в пъти по-малко вредни вещества, за какво говорим? Аре бегайте у лево!

Отговори
21 1
Целта е ясна

Целта е ясна

06.04.2021 | 14:09

само и само да се даде възможност на богаташите да джиткат по централните улици, а бедняците да плащат още повече и да бъдат тормозени!! Това не е екология, а крепостническо ограничение!! Новите аристократи- демокрашън!!

Отговори
17 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?