Следвайте ни

Порязаха шефа на Здравния ДАНС

viber icon

Правомощията на шефа на здравния ДАНС, както е популярна Изпълнителната агенция „Медицински одит“, ще бъдат орязани. Това става ясно от промяна в Наредбата за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения от Изпълнителната агенция „Медицински одит“, която е публикувана в броя на „Държавен вестник“ от вчера, уточнява в. Монитор.

Поводът за поправките е грандиозният скандал в агенцията, в резултат на което досегашният шеф проф. Златица Петрова беше отстранена временно, докато тече разследването на държавното обвинение в агенцията.

Занапред директорът няма да има право да променя, връща за преразглеждане и отменя установените констатации от проверка на одиторите в болници, лекарски кабинети, диспансери, медицински центрове и лаборатории.

Практиката до месец юни беше директорът да връща констативни протоколи на одиторите от проверки за преработка и променяне на съдържанието им. Тя беше прекратена след публикации по сигнал на бивши служители на ИАМО. След статията прокуратурата стартира проверка, като резултатите от нея показаха, че става въпрос за прикриване на лекарски грешки, довели до 11 смъртни случая само през 2017 г., приключване на преписки за починали деца и възрастни с резолюция „по маловажност“ и натиск от страна на директора проф. Златица Петрова да преправят резултатите от проверките.

Занапред, когато проверката е започнала по сигнал на граждани или други заинтересувани лица, изпълнителният директор на агенцията ще бъде задължен да ги уведоми за резултатите от проверката в 7-дневен срок от връчване на констативния протокол.

До момента такова задължение не съществуваше.

Според промените в наредбата директорът вече няма да разпорежда устно проверки, а ще ги възлага на одиторите с заповед за всеки конкретен случай.

Новият документ въвежда и срокове за приключване на самата проверка.

Например когато тя е започнала по сигнал на граждани, тя трябва да приключи максимум до два месеца след постъпването му. Ако случаят е особено сложен, срокът може да бъде удължен максимум с един месец, като подалият сигнала трябва да бъде уведомен за това.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?