Следвайте ни

Поповица: Родът на Стефан е уважаван, не пробиха с партийни книжки

Земляци го съветват да си върши работата, без да вдига много шум

viber icon

Да си вършат работата министрите, обаче по-малко шум да вдигат. Това смята да посъветва премиера  Атанас Бончев със своите 80 г. житейски опит. Че като вдигаш много шум, се дразни, който е пакостил, разсъждава мъжът.

Заедно с наборите от село Поповица той зае позиция точно срещу входа на читалище "Пробуда" - като излезе премиерът, ако има сгода, да му стисне ръката. 

Атанас е живял по времето на много власти, на всяка може да каже кусурите - че не се чисти от нечестните хора.

Иван Ненов също вече е навъртял 78 г., но времето, откакто работи служебният кабинет, не му стига, за да прецени накъде вървят нещата. "Обаче всяка вечер гърми и вали, значи става нещо", шегува се той.

Снимки Наташа Манева

Помни Стефан Янев още от дете, когато припкал по съседските улици в Поповица. Родът му се ползва с авторитет. Някои вървели напред с партийните книжки, а при дядо му и баща му такива неща нямаше, помнят местните мъже на възраст.

Малко са притеснени, че сега, където се разрови, все излиза нещо лошо. Чак не им се вярва правителствената болница да е правила незаконни операции с донорски органи. Пък и то дали е вярно, не знае вече на кого да се довери Гошо.

Младата смяна е по-далече от политиката. На нея й дай танци - хлапета от 2. до 5. клас чакаха търпеливо да свършат разговорите с кметовете, за да поиграят на премиера. Станимир  от детския танцов ансамбъл "Усмивка" е във 2. клас и, ако трябва да иска нещо от Янев, ще е да види сметката на коронавируса.

Чакаха с нетърпение на събора в Поповица - със скари, захарен памук и царевица. 

Фанка смогнала да заварди една от първите маси до читалището. С мъжа й дошли чак от Пловдив, но привечер още нямаха сефте - само два лева за връщане в кутията за парите, която разчитали да напълнят на събора.  Единият продредил локуми и халва и локум, другият - шампоани и балсами, обаче никой не се спирал.

Били и в Дания да правят дюнери, но се върнали в родината да си изучат децата - в 8. и 2. клас. Живеят в "Столипиново" и искат само работа да има, за да им е  спокойно.

Между читалището и сцената за танци на събора Стефан Янев срещна братовчедка си, а първата му учителка от детската градина Недка Димитрова се засмя: "Гледам те от снимката и те познах!".

Още сума народ се изсипа да види премиера на живо между националния трибагреник и знамето на ЕС в центъра на Поповица - и двете затиснати на козирката на кооп пазара с по две тротоарни плочи в найлонови торби.  Докато вървят официалните речи, майстор насмогна с кюфтетата на скарата до масите встрани.

Съборът в Поповица се прави всяка година през уикенда, който е най-близо до църковния празник Св. дух.

"За мен е гордост  и чест да споделя вашия празник - обръна се към всички министър-председателят. - Когато отбелязвате традициите, давате пример на младите, показвате грижата към общността, селото, държавата. Търсим решения на проблемите. Те не са лесни, но са в ръцете на всеки от нас, когато сме с хората, разбираме техните настроения и работим за подобряването на живота им. Всеки гражданин е това, което представлява държавата ни. Когато сме целеустремени, тогава ще имаме успех".

Като пожела заедно да множат традициите и да пазят българското, Стефан Янев сподели трапезата с местните хора. Те пък се бяха постарали да го посрещнат и настанят, както подобава -  на специална маса с червен тишлайфер и салфетки в същия цвят върху бяла покривка, отрупана със салати и мезета.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?