Следвайте ни

Помощите по схемата 60/40 и 50 лв. за пенсионерите остават

viber icon

Бизнесът ще продължи да получава помощи по схемата 60/40, а пенсионерите няма да останат без добавките от по 50 лв. и по време на служебното правителство.  Това стана ясно от изявлението на новия финансов министър Асен Василев, който обеща да намери нужните пари, като прекрои другите харчове.

Преди това той обвини своя предшественик Кирил Ананиев, че кабинетът на ГЕРБ не е актуализирал Бюджет 2021.

По изчисления на Министерството на финансите необходимата сума за пенсионерските добавки за 7-те месеца до края на годината е 731 млн. лв. За схемите 60/40 и 80/20 няма публични сметки, но се знае, че само през първото тримесечие на годината те глътнаха над 300 млн. лв.

Асен Василев потвърди, че социално-икономическите антикризисни мерки са обезпечени до края на май.

"Оттук нататък ще се търсят резерви в състоянието на текущия бюджет, за да бъдат продължени тези мерки", каза новият финансов министър. Според него, "за съжаление", е изпуснат моментът за актуализация на бюджета, поради което служебното правителство ще работи с наличните пари, защото няма парламент, който да гласува ревизията. "Основната ни задача е обезпечаването на изборите и да се погрижим за гражданите и бизнеса, които са в много тежка ситуация след повече от една година финансова, икономическа, а вече и политическа криза", каза Василев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?