Следвайте ни

Половината от българите са енергийно бедни

Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат комфорт в домовете си през зимата, съобщи пред БНР Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект". По наблюдения на центъра близо половината от населението ни е в енергийна бедност.

„Нашите сметки показват, че около половината от българското население всъщност са на границата на това да не успяват да покриват разходите си за нормално, комфортно, здравословно отопление. На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да отопляват и да охлаждат домовете си комфортно през зимата или през лятото. На второ място сме по забавяния на плащането на сметките към топлофикационните и електроразпределителните дружества“.

По данни от 2017 г. осем на сто от жителите на страните в Европейския съюз не могат да постигнат здравословно отопление в домовете си.

Следобед в София ще бъде представен докладът „Енергийната бедност в светлината на местните избори: Какво могат да направят държавата и общините за решаване на проблема с високите сметки за отопление”.

 

Източник: standartnews

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?