Следвайте ни

Политолог: Румен Радев оглавява въстание и вече няма ролята на президент

viber icon

Имаме сблъскващи се сили, всяка от които - особено тези от страната на Румен Радев и площада, имат безусловни искания - пълно и категорично самооттегляне на изпълнителната власт, разпускане на парламента и служебен кабинет на Радев. Така коментира политическата ситуация политологът Огнян Минчев пред БНР.

Ролята на президента Румен Радев е изцяло нетипична за неговата позиция. Той на практика оглавява едно велико народно въстание срещу институции на изпълнителната и законодателната власт. Той на практика оглавява въстание. Няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България", коментира Минчев.

"Имаме сблъсък на институциите, но нямаме криза на институциите, нямаме блокиране на дейност на институциите", каза политологът. 

"Ако от ГЕРБ не съберат 120 подписа, това ще означава преход от криза на легитимността към криза на парламентарното мнозинство", изтъкна той.

По думите му Конституцията е кризисна дъвка, която в момента широко се употребява. Според него нова Конституция не е лекарство за изострените отношения в страната. 

"Нова Конституция се прави, когато обществото е в спокойно състояние и има перспективата да мисли дългосрочно, а в сегашната ситуация има игра с нулев резултат", отбеляза Минчев. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Кирил

Кирил

02.09.2020 | 16:14

Господин Минчев Вие Юрист ли сте? Българския президент има ли щатни юридически съветници? И ако да защо не се съветва с тях а Вие се мъчите да го посъветвате?

Отговори
2 3
Л.Л.

Л.Л.

02.09.2020 | 14:52

г-н президент това не са ви жените, който си сменяте, като носни кърпички. Подайте оставка и се явете на избори, народа не Ви иска. Защото на Вас ви трябва и 1 месец в властта, за да върнете на всички олигарси, това каквото им р отнето от съда. Това направи и БСП, когато назначи Пеевски в ДАНС, влезе взе каквото му необходимо и готово. Оставка и на пролет избори!!!

Отговори
18 5
Щуу

Щуу

02.09.2020 | 15:33

Никой не ви вярва!

Отговори
8 0
Йори

Йори

02.09.2020 | 14:48

Абсолютно съм съгласна, президента трябва да си подаде оставка и да се яви на избори. Ако народа реши да си избере Радев олигарха за министър председател! Сега давай с парите от Дубай да си купим протестиращи и след това да си върнем националната лотария!!!

Отговори
20 5
Марчо

Марчо

02.09.2020 | 14:45

Президента се е слял с олигарсите и ако му са останали топки, да подава оставка и да се явява на избори, а не с шепа наркомани, долари и криминално проявени мутри да се опитва да открадне властта. Срам ме е че гласувах за него!!!!

Отговори
17 4
Коментар

Коментар

02.09.2020 | 14:38

Нашият президент е супер, достоен човек, готов да се саможертва за родината, наравно с най великите българи. Всичко друго е платена, медийна промивка.

Отговори
5 22
Марчо

Марчо

02.09.2020 | 14:43

Ние нямаме президент, олигарсите, комунистите си имат президент!

Отговори
22 4
Петьо

Петьо

02.09.2020 | 14:13

България така или иначе е на последно място в ЕС по каквото се сетите поне да избере за мин. председател човек в някакво образование и възпитание, а не сикаджийска мутра, общак на Маргина.

Отговори
6 22
Петьо

Петьо

02.09.2020 | 14:12

така е, президента има ролята да изрине Тиквата и шайката около него от власта в която са се окопали 10 г. Самата Тиква дойде на власт след протести и тогава призоваваше Орешарски да си подаде оставката под натиск от улицата.

Отговори
6 25

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?