Следвайте ни

Политици не са подслушвани, прекратиха разследването

viber icon

Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по образувано досъдебно производство за извършено престъпление - незаконно подслушване със специално техническо средство за събиране на информация.

Делото е образувано след самосезиране на СГП по медийни публикации, в които се излагат твърдения за подслушвани представители на политически партии. Разследването е извършено от Национална следствена служба (НСлС).

В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии. Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС.

Според официалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства. Извършена е била и съпоставка между всички лица, по отношение на които са прилагани СРС от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), с обявения списък на кандидатите за народни представители за 45-ото Народно събрание на интернет страницата на Централна избирателна комисия. Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители.

При проверката на ГДБОП са констатирани две искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) по две досъдебни производства с дадено  разрешение от Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества – марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Извършени са и изрични проверки за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за използване на СРС спрямо същите не са били установени.

Извършената проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати.

В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС). С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства.

В хода на разследването на Софийска градска прокуратура са използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на доказателства, като не е установено нерегламентираното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на политици и депутати.

Поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

OldTen

OldTen

19.07.2021 | 18:19

Комунисти сър!

Отговори
7 2
КОКО

КОКО

19.07.2021 | 18:18

РАШКОВ-МРЪСНИК И ДОЛЕН КОМУНЯГА

Отговори
10 2
ДА БЕ КОКО И Old Ten...НАИСТИНА ГАДНИ ГЕРБ КОМУНИСТИ

ДА БЕ КОКО И Old Ten...НАИСТИНА ГАДНИ ГЕРБ КОМУНИСТИ

19.07.2021 | 18:37

АБСОЛЮТНО СТЕ ПРАВИ ПИЧОВЕ.ГАДНИ КОМУНИСТИ.ТИКВАТА НАЙ-МЛАДИЯТ КОМУНИСТ-ЕДИНСТВЕН ГАВАЗИН НА БАЙ ТОШО.БАБА МЕНДА -ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА БКП,МАМА РОЗА ТОТЕВА -ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА БКП ,БАБА ЦЕЦА ЦАЧЕВА-ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА БКП ,ПЛЕВНЯТА -ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА БКП И Т. Н. И Т. Н. НЕ ОБИКНОВЕННИ КОМУНИСТИ ПИЧОВЕ ,А ПАРТИЙНИ ГАДНИ СЕКРЕТАРИ.

Отговори
2 5
Щастливеца

Щастливеца

19.07.2021 | 22:04

Мразиш Тиквата, но те чака голям и мръсен Морков в цвят червен!

Отговори
0 0
Архивните са живи.Помним......помним,кой какъв беше!

Архивните са живи.Помним......помним,кой какъв беше!

19.07.2021 | 18:14

Когато говорим за комунисти ,Рашков е ниска топка в сравнение с тиквата.Той имаше единствен честта да бъде гавазин на бай Тошо и да му чеше ушаците.И как няма да има такава чест,като бе най-младият комунист на партията ,единствен приет на 17 години.

Отговори
2 8
ДРЪН-ДРЪН.ШМЕНТИ КАПЕЛИ

ДРЪН-ДРЪН.ШМЕНТИ КАПЕЛИ

19.07.2021 | 18:07

ДРЪН -ДРЪН.ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ В 43 И 44 ПАРЛАМЕНТ БЯХМЕ ПОДСЛУШВАНИ.ТУК НЯМАШЕ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ПАРТИИ.ТИКВАТА И ЦЕЦО УХОТО ,ДОКАТО БЯХА ЗАЕДНО ПОДСЛУШВАХА И СВОИ И ЧУЖДИ.

Отговори
2 8
Щастливеца

Щастливеца

19.07.2021 | 21:59

А ти си нещастника!

Отговори
0 0
Елма

Елма

19.07.2021 | 17:48

И сега какво, г-н Рашков!? Как така обвинявахте без доказателства? Сега ще се извините ли? Или по комунистически ще замълчите!

Отговори
12 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?