Следвайте ни

Политическият театър - мускули и щипка смях

Някой твърдеше, че политиката е занимание за намръщени загубеняци, които много искат да са важни, но не знаят как да спечелят пари, за да си го позволят. И затова влизат във властта. Напоследък обаче драмата не е на мода в политическия театър, защото народът иска да се весели, дори когато гледа парламентарния контрол или лайфа от сесията на местния общински съвет. За да отговорят на търсенето, партиите все по-често се сближават с шоубизнеса, изкуството и спорта и взаимстват от там герои, за да задържат вниманието на публиката. 

Шоумените по света отдавна щурмуват политическата сцена и често успяват. В момента няколко големи нации се управляват от хора, чийто най-голям талант е умението да веселят публиката. Най-добрият политик сред актьорите безспорно е президентът на САЩ Доналд Тръмп. Бизнесменът, който е виртуоз на възкръсването след фалитите, нашумя най-много с предаването си „Стажантът“. До него се нарежда новият държавен глава на Украйна Владимир Зеленский, познат от екрана комик. В Италия пък вече има дълга традиция - от Берлускони до смешния водач на движението „Пет звезди“ Бепе Грило.

У нас не от вчера се правят опити тази мода да се пренесе. Поредният експеримент е в ход -  превръщането на „Шоуто на Слави“ в политическа структура. Гологлавият водещ обаче се забави със старта на проекта си и отвори място за много други щури кандидати в кампанията за предстоящите местни избори.

На артистите изглежда им писна да са наемни работници и рекламни лица на чужди кампании, които да подкрепят с лицата и труда си, и сами нахлуха в листите. 

Единият от хамалите в бившето шоу „Каналето“ - Тончо Токмакчиев, пък се впуска в битката за столицата с девиза „Дoбри дeлa зa Coфия“. За разлика от циркаджийския подход на абонирания за политическите кампании Димитър Маринов, известен като Митьо Пищова, Тончо извади съвсем сериозна платформа. Щe зaлoжa нa дoбритe нрaви и нa взaимнoтo увaжeниe cрeд cъвeтницитe. Рeшeниятa трябвa дa ce взимaт нe зaрaди пaртийни интeрecи, a зaрaди интeрecитe нa грaждaнитe нa Coфия. Цeлтa ми e дa бъдa oчитe и ушитe нa грaждaнитe в oбщинaтa“, зaяви Тoкмaкчиeв, който ще бъде кандидат-кмет на Партията на зелените.

Неговите приоритети са София да стане град без пластмаса, парите за ремонти и инфраструктура да се насочат към кварталите, да се възстанови Витоша и да се превърне в един истински град на изкуството. 

Друг екзотичен кандидат иска да превземе морската столица. Шефът на Ретро музея - Цветан Атанасов, се кандидатира за кмет на Варна от партия "Български социалдемократи".

За лице на своята кампания Атанасов представи восъчната фигура на руския президент Владимир Путин и заяви, че харесва неговата политика и това е препратка към изгубените в последните години руски туристи. "Аз съм от Варна и никога не съм си мислил да я напускам, така че влизам в тази предизборна битка с ясното желание, че желая Варна да бъде още по-привлекателен и хубав град за живеене", заяви Атанасов.

Шоуто ще продължи и в Благоевград, където последният екзотичен претендент е треньорът по бойни изкуства Илия Илиев.

Ето как вестник "Струма" описва предизборната ситуация там: "Боксьорът се изправя срещу човека с големите ръце зад волана -  международния шофьор Александър Стамболийски, топадвоката Албина Анева, съдружника на Тони Джамбаза в "Плаза" Румен Томов, носителя на титлата "бивш" Валери Смиленов /бивш областен управител, бивш училищен директор, бивш зам.-кмет на Благоевград и т.н./ и войводата от "Топливо“ Иван Ризов.

На този фон пловдивската политическа сцена е доста скучна. На мода тук все още е драмата, макар дебатите в местния Общински съвет често да приличат на скечове от нискоразредни комедии. Единствените по-цветни имена в листите засега са нашумелият с рубриката „Густо ми е, Велков“ тв журналист Илиян Велков и оперният певец Ивайло Михайлов. Щипката смях в политическия театър може и да не стига, но пък в някои райони битката спокойно може да се реши на татамито. Кандидатът за кмет на "Тракия" от ГЕРБ Костадин Димитров все така е в отлична форма и въпреки многото си ангажименти не пропуска тренировките в залата по таекуон-до. От вчера в играта е и сенсей Георги Попов, който се появи в екипа на "Воля". Националният състезател по самбо и ММА боец Иван Запрянов от ЗС „Ал. Стамболийски“ пък ще се бори за кмет на район „Западен“.

До крайния срок за регистрация за изборите остават още няколко дни, в които е възможно да видим и още някоя цветна личност, която ако не спечели, поне ще оправи предизборното настроение на пловдивчани.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?