Следвайте ни

Полицаите от случая "Лясковец" съдят МВР

viber icon

Двама полицаи от Велико Търново, които бяха наказани заради случая „Лясковец“, търсят съдебно възмездие, пише "Преса“. Жалби до Темида срещу дисциплинарните си наказания са подали бившият директор на МВР във Велико Търново главен инспектор Христо Христов и предишният шеф на криминалистите Калоян Михайлов. Заради стрелеца Петко Петков и смъртта на баретата Емил Шарков Христов бе отстранен от поста директор, а Михайлов - уволнен.Още в дните след акцията в Лясковец вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че две редови ченгета от старата столица самоволно заснели къщата на Савов и били забелязани от него. Те разбрали, че той ги е видял, но не са сметнали за нужно да докладват това на своите началници и по този начин са компрометирали цялата операция, обяви тогава Йовчев. Единият посочен бе Калоян Михайлов, а другият бе шефът на Специализираното тактическо звено за бързи действия към дирекцията на МВР в Търново Павел Ангелов. И двамата бяха дисциплинарно уволнени. Към настоящия момент обаче Ангелов не е предприел действия по обжалване.

Компетентен да разгледа казусите е Великотърновският административен съд, а делата са насрочени за есенния сезон. 53-годишният Петко Савов Петков от Лясковец, който е обвинен за убийството на спецполицая Емил Шарков, чака своята психиатрична експертиза, съобщи адвокатът му Иво Пазарджиев. Юристът подчерта, че смятаният от прокуратурата за стрелец Савов вече се е възстановил, общителен е и дори завързал приятелски отношения в Ловешкия затвор. В момента Савов е в психиатричната клиника към затворническото общежитие и с него се провеждат интервюта.

„Очакваме решението в следващите месец-два. Петко не буйства, нито прави проблеми, общителен е. Чакаме да видим дали прокуратурата ще продължи да поддържа това обвинение. Мотивите, в които се посочва, че той е застрелял полицая Емил Шарков или пък това е станало с негово оръжие, са несъстоятелни. Баретите са влезли неподготвени в акцията, в тъмна и неосветена част от жилището. Те не са имали план на апартамента и е възможно да са стреляли помежду си в това тясно пространство“, разкри адвокат Пазарджиев.

Майката на Петко Савов се готви да заведе дело срещу държавата за причинените щети по семейното жилище, каза още юристът от Русе. 76-годишната Стефана Савова чака вещо лице да влезе в дома, за да оцени пораженията от акцията на МВР на 14 март.

„В момента водим граждански процес за обезпечаване на доказателствата, свързани с апартамента. Делото е насрочено за 24 септември. След това ще изчакаме оценката на вещото лице. Савова ще съди държавата“, обясни Иво Пазарджиев. 76-годишната жена все още живее в приюта към Евангелската църква в Горна Оряховица. На този етап тя не мисли да продава семейния си дом.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

A Taka

A Taka

04.08.2014 | 06:47

Статията е написана така, че и мосю Еркюл Поаро доста ще поглажда мустака, докато разбере за какво иде реч. Но отдавна е така с \"Екип на Марица\". Суша...

Отговори
0 0
Нема нужда

Нема нужда

04.08.2014 | 06:42

Нема нужда да се правят експертизи и интервюта със Савов. Трябва да го назначат за съветник към спецслужбата. А и с просто око се вижда, че всичката работа я осра онзи олигофрен лазаров.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?