Следвайте ни

Полицаите готвят стачка, искат бонуси за COVID-19

viber icon

Най-големият полицейски синдикат обяви, че е в готовност за протести, след като служителите на МВР не попаднаха в списъка с увеличени заплати заради битката на първа линия с COVID-19. Униформените изразяват дълбоката "благодарност" на униформените към Министерския съвет и ръководството на МВР за "високата оценка", която им е поставена.

Институцията е класирана на 35-о място и така е поставена извън списъка с общо 34 министерства, институти, агенции, фондове и други на постановление на Министерския съвет, чиито служители "на първа линия" в борбата с коронавируса ще получат бонуси.

В съобщение до медиите ръководството на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) изразява недоволството си заради това, че са изключени от списъка, по който се предвижда да има увеличение на индивидуалните основни месечни заплати с до 30%. Коментират и иронично, че това "изглежда, се приема за адекватно оценяване на дейността им в изминалите и бъдещите месеци на извънредно положение и ситуация, породени от епидемиологичната обстановка".

Организацията подчертава, че МВР заедно с медицинските работници в цялата страна е понесло основно тежестта на прилаганите мерки и продължава да търпи най-тежките последствия от кризата, но въпреки това, изглежда, не е заслужило материален стимул.

"Натрупаните хиляди часове труд, положен от колегите при всякакви метеорологични условия, в непосредствен контакт с карантинирани и болни, стотиците заболели служители, рисковете от заразяване предвид първата линия, на която се трудят, явно са недостатъчни, за да се избегне такова силно дискриминационно и обидно решение", посочват полицаите.

"Това е едно естествено продължение на медийно обещаните и неполучени от нас 1000 лв. месечно за работещите на първа линия. Продължение е и на обидно разпределените по няколкостотин лева "награди", допълват от полицейския синдикат. 

Те определят "отпадането им" от списъка с институции в риск на първа линия като "изключително лицемерие" и допълват, че не приемат мястото, на което са наредени чрез него.

"Това постановление показва, че дадените в публичното пространство високи оценки за работата ни от началото на пандемията до ден днешен са били неискрени. Последствията от тази обида ще бъдат за сметка на мотивацията за работа и в ущърб на социалния мир", предупреждават от полицейската организация.

Те изразяват готовност да започнат преговори за повишаване на заплатите на служителите в МВР, достойно за положения от тях труд и положението, в което се намират.

"Липсата на такива преговори или на удовлетворителен резултат от тях неизбежно ще доведат до ефективни протестни действия - единственият възможен начин, по който още веднъж да кажем: "Благодарим" ви!", предупреждават още от СФСМВР.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?