Следвайте ни

Поклон! Преди 148 г. загива Апостола на свободата

viber icon

Васил Левски, превърнал се в национален символ на свободата и родолюбието, е обесен  на тази дата преди 148 години. Смъртната присъда, потвърдена от османския султан Абдул Азис, е изпълнена на 18 февруари (по стария  календар на 6-и) в София,  близо до мястото, където е издигнат паметникът на великия българин.

В изповедта си пред свещеника Апостола на свободата казва: Каквото съм правил, в полза народу е! Според поп Христо Стоилов, свидетел на трагичния завършек на пътя на най-големия борец за освобождението на отечеството, Дякона се държал  юнашки. Казал, че той е първият, но след него са хиляди.

Пловдив ще почете 148 години от трагичната гибел на Апостола на свободата утре, когато  официално  се  отбелязва тази дата. Възпоминанието за живота и подвига на националния герой ще започне от 11 часа с поклонение пред  неговия паметник на централната алея на Бунарджика. Преди това  в църквата „Св. св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.

Слово пред паметника ще произнесе Ева-Йоана Стаматова, ученичка в Х клас на ОМГ „Акад. Кирил Попов”. Ева-Йоана е отличена като участник в националния проект „Народните будители и АЗ” и в ежегодния литературен конкурс на Общинския комитет "Васил Левски". Водещ на възпоменателното честване ще е Златко Павлов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай