Следвайте ни

Поклон! Гард от НСО загина, за да спаси живота на президент

viber icon

Националната служба за охрана отдаде почит пред паметта на младши лейтенант Стефан Янчулев.

На този ден преди 20 години Янчулев губи живота си при изпълнение на служебния си дълг по време на официално посещение на президента на Република Малта (1999-2004 г.) Гуидо Де Марко в Република България.

На 14 март 2001 г. при придвижване на официалната делегация от Рилския манастир към София, в района на дупнишкото село Мурсалево, насрещно движещ се тежкотоварен влекач се врязва в колоната от автомобили на НСО, които осигуряват официалната делегация на президента Де Марко. Стефан Янчулев е водач на оперативния автомобил, който поема основния удар и спасява живота на охраняемото лице. При удара Янчулев губи живота си, а друг офицер на охранителната служба е тежко ранен. Други петима души получават наранявания с различна степен.

Със заповед на началника на НСО от 16 март 2001 г. старши сержант Стефан Янчулев е повишен посмъртно в звание „младши лейтенант“. Със заповед от 10 април с.г. за достойна и вярна служба в Националната служба за охрана и за проявен висок професионализъм е награден посмъртно с „Почетен знак на Националната служба за охрана“.

Поклон пред паметта му!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?