Следвайте ни

Погнаха заведения и хотели по морето

viber icon

Масови проверки за фалшив алкохол по морето извършва Комисията за защита на потребителите. Вече са взети проби от заведения и от хотели, които предлагат ол инклузив пакети. Засега само една проба е показала, че има отклонения, съобщава "Труд".

Резултатите на голяма част от пробите обаче все още не са готови.

През август ще има още повече проверки, защото сезонът е в разгара си, коментираха от комисията. Освен нейни експерти в акцията се включват и екипи на Икономическа полиция, които съдействат при инспекциите в нощните клубове.

Най-честото нарушение е предлагането на разреден алкохол в кръчми и хотели. През миналия летен сезон КЗП е взела над 30 проби, предимно от туристически обекти по Черноморието.

Лабораторните изпитвания са установили нарушения в осем случая. „В половината от тях ставаше въпрос просто за разреждане на алкохола.

В другите четири случая ставаше дума за този друг тип нарушения – самите напитки не изпълняват изискванията на закона за такива, каквито те се предлагат и потребителите са въведени в заблуждение”, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Имало е и случаи на напитка с по-висок алкохолен градус от посочения на етикета, което означава, че става въпрос за някаква смес.

Инспекторите са хванали и алкохол, който се предлага за уиски, но на етикета пише, че е спиртна напитка с аромат на уиски. От гледна точка на съставките тя не е опасна за живота и здравето на потребителя, но не отговаря на изискванията, за да бъде уиски, посочи Маргаритов.

При всички тези случаи става въпрос за нелоялна търговска практика, а санкцията, предвидена в закона, е от 3000 до 30 000 лева, уточниха от КЗП.

Освен проверки за фалшив алкохол, комисията взима и проби и за изследване на двоен стандарт. За пръв път ще се изследват и спиртни напитки и по-конкретно – уиски, водка и джин.

Мостри от някои от тях вече са взети от вериги магазини у нас и съответно в Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, уточниха от КЗП.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?