46
Следвайте ни

Подпомагат бизнеса с 50 лв. на мегаватчас, вижте новите мерки срещу скъпия ток

viber icon

"Темата с цената на енергията е актуална цяло лято. Говорим по тези теми и търсим решение. Искам да подчертая, че служебното правителство работи за това всички потребители да имат енергия и да бъде в най-добрия ценови диапазон. Последните два месеци България има най-ниските цени в рамките на ЕС. Само в Полша цените са по-ниски в сравнение с България. Цените се дължат на международни фактори". Това каза служебният премиер Стефан Янев на среща с представители на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката,  Министерството на икономиката, БНЕБ и КЕВР.

"Темата с финансови компенсации, която се обсъжда, касае бизнес потребителите. Разработена е схема за компенсации за предстоящите зимни месеци, които ще бъдат заложени в бюджет 2022 г. През ноември новият парламент ще се занимае с тази тема. Може да е необходима и актуализация и за тази година. Разплащането трябва да стане чрез държавния бюджет", каза Янев.

"Втората мярка е национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за компесаторните механизми и намаляване тежестта на въглеродните емисии и на трето място Министерството на финансите с Българската фондова борса да приеме механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители и ще създаде условия за гъвкав пазар", каза още Янев.

Освен тези дългосрочни мерки, са обмислени и няколко краткосрочни мерки. "Те са свързани с Комисията за енергийно и водно регулиране. Българският енергиен холдинг от този момент нататък ще започнат да предлагат нови позиции за дългосрочните договори - за 3-6-месечните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия", уточни премиерът.

"Работим и по още един пакет мерки, които да са в помощ на публичните предприятия, но с тях още не сме готови", допълни служебният министър-председател. 

По отношение на КЕВР, Янев каза, че ще се предприемат следните мерки :"засилване на регулаторния контрол на КЕВР по отношение на неговото влияние на целия борсов пазар. Ще бъдат изследвани и предложени корекции в правилата за работа на енергийната борса в методиката за образуване на цена и във временно преустановяване на застрахователните гаранции, като финансов инструмент, който да бъде ползван в някои видове сделки", разясни Янев.

Служебният премиер поясни още, че съвместно с КЕВР вече е разработена схема  за компенсации за предстоящите зимни месеци. Става дума за компенсации от суми на стойност 50 лв. на мегават час изразходвана енергия. Идеята е мярката да действа и в началото на 2022 г. За целта обаче е необходима поредната актуализация на бюджет 2021 г.

"Без тази актуализация това преразпределение няма да се случи", предупреди Янев. Параметри за компенсацията трябва да има заложени и за бюджета за 2022 г. Към момента обаче всички предложени мерки са насочени само към небитовите потребители. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Биткойнър

Биткойнър

27.09.2021 | 20:54

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 3
А за редовия гражданин

А за редовия гражданин

27.09.2021 | 18:26

А за редовия гражданин , работник , пенсионер и всички които не са Бизнесмени да плащат високи сметки така ли ???

Отговори
8 2
Малчо

Малчо

27.09.2021 | 18:13

Увеличението, на пенсиите, ще ни излезе през носа на всички останали. Следващия път отново гласувайте за: ИТН, ДПС, БСП, Да, България, Комуниста Радев, Комуниста Мая Манолова. Това което получаваме глад и мизерия.

Отговори
8 5
Само на пенсиите ????

Само на пенсиите ????

27.09.2021 | 18:21

Ами на майчинските ????? Ами за други помощи? Всичко в името на пенсионера , НЕ ЧЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ , НО НЕ ВСИЧКИ . КАКВА Е ТАЯ ПЕНСИЯ 1500 КИНТА , НА КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ СЕ ОСИГУРЯВАЛ , КОЛКО КОМУНИСТИЧЕСКИ ЦЪРВУЛИ Я ВЗИМАТ . ДОКОГА ПОМОЩИ ЗА ЦИГАНИТЕ . НА 14 МАЙКА И ЦЯЛ ЖИВОТ НА ПОМОЩИ . МЪКААААА МЪКАААА ВСИЧКО Е ПЪЛНА КОЧИНА С ТИЯ ТЪ. ПИ. ВОЕННИ СМЕ ЗАМИНАЛИ

Отговори
7 1
Пловдив

Пловдив

27.09.2021 | 18:06

"Ще дадем по 50 лв на МВ, но не сега , ще ги заложим друг да ви ги даде евентуално след декември, но може и след февруари "

Отговори
7 0
Видов ден за всички

Видов ден за всички

27.09.2021 | 17:29

След толкова кражби и зулуми в енергетиката, дойде и видов ден. Грешните пари за атомстрой, за Белене, корупционните далавери на патладжана Костов, грешните пари за резерв на ТЕЦ Варна за рязаната бургия... И найрая се видя, че народа ще плаща и за шкафа и за всичко. Но виновниците са безименни. За съжаление. Само чувахме - за това милиарди, за онова.... Та дойде видов ден....

Отговори
6 5
Видов ден

Видов ден

27.09.2021 | 18:03

За кой ? Ония ги боли ФАРА за теб или мен . Ще си плащаме като попове .

Отговори
4 1
Измамници

Измамници

27.09.2021 | 17:14

Като Кадиев прибраха парите Сега ще подпомагате

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?