Следвайте ни

Подигравка! Бутнаха къщата на Йордан Йовков СНИМКИ

Поредна подигравка с българската история и култура - къщата във Варна, където класикът на българската литература Йордан Йовков е написал повестта „Жетварят”, се разрушава. Домът на ул. "Георги Живков" 11 се е превърнал в купчина строителни отпадъци.

След като от години имотът тъне в мизерия заради безстопанственост, през август миналата година сградата претърпя сериозни щети след пожар. Към днешна дата от къщата е останала само основата. Липсват и двете порти – входната и на гаража.

Само паметната плоча отпред напомня за времето, когато певецът на Златна Добруджа е живял във Варна и създал първата си следвоенна творба. Знакът е доста стар, ако се съди по надписа.

Йордан Йовков (1880-1937) е един от най-четените, най-издаваните и най-превеждани наши писатели. През пролетта на 1919 г. минава тайно тогавашната граница, разделяща България от Румъния, и се установява във Варна. През октомври същата година във Варна се ражда първото и единствено дете на Йордан и Деспина Йовкови - Елка Йовкова.

Тук писателят работи във Варненската мъжка гимназия. Напуска града през есента на 1920 г., след като е назначен за редовен сътрудник по печата в Българската легация в Букурещ.

Източник: lupa.bg

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?