46
Следвайте ни

Почитаме света великомъченица Екатерина, вижте поверията

viber icon

Православната църква почита на 24 ноември света великомъченица Екатерина. Тя е родена в  Александрия и е дъщеря на Конста, бивш цар. Майката на света Екатерина е била християнка. 

Един ден тя срещнала пустинник и той я посветил в православната вяра. Борбената жена още на 18 години е изобличила езичеството, за което била заточена в тъмница, а през 305 г. посечена с меч. Църковните предания гласят, че тялото й било отнесено в планината Синай. След време там бил построен манастир.

В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина (познат като "Света Катерина", 24 ноември) се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива "за Баба Шарка".

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на деня на св. Катерина се празнувал против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да "замажат и затворят очите" на мишките. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?