Следвайте ни

Почитаме света Марина - господарката на змиите

viber icon

Празникът на света Марина се отбелязва на 17 юли  като голям църковен празник и се свързва с народната почит на култ към светицата - покровителка на бурите и пожарите, господарка на змиите. Света великомъченица Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонство.

Получила светото кръщение тайно, пръв нейн гонител станал самият й баща. Едва 16-годишна, девойката била подложена на ужасни изтезания. Окована в  огромна каца, пълна с вода, мъченицата пеела хвалебствена песен за християнството. Заради своята непокорност Марина била осъдена на смърт.

В народните вярвания Св. мчца Марина се смята за покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие. Казват още, че тя идва в съня на хората, които вярват в нея, пророкува и дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води, особено силни в деня на Света Марина. Има обичай болните да се къпят в топли извори или с топли билкови отвари за здраве. Света Марина е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.

Самото име Марина се превежда като „огнена“ и „слънчева“.

Имен ден днес празнуват: Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?