Следвайте ни

Почитаме храбрия воин св. Андрей Стратилат

viber icon

Свети мъченик Андрей Стратилат живял по време на управлението на император Максимилиан, който провел едно от най-жестоките гонения на християните. Мъченик Андрей бил войник в сирийската войска и тайно изповядвал християнски религиозни убеждения. Той се прославил в цялата страна с подвизите си, с героизма, храбростта си, с проявите на мъжка доблест и сила. Заради изключителните си военни заслуги бил назначен за стратилат (воевода). Светецът се радвал на всеобщо уважение и почит. 

Като стратилат във войската свети Андрей бил изпратен да воюва. Той удържал множество бляскави победи и междувременно усърдно прокламирал идеите на християнството сред войниците. След време героите се завърнали в родината си. Управителят на Сирия разбрал, че мъченик Андрей и войниците му изповядват християнски убеждения и ги изправил на съд, но не посмял да издаде смъртна присъда, тъй като светецът бил бележит гражданин. След освобождаването им от затвора свети Андрей Стратилат и войниците му отишли в Киликийския град Тарс, където приели свето Кръщение от Тарския епископ Петър. В това време сирийският управител отправил фалшиво обвинение срещу светеца за изършване на бунтовни действия и престъпления срещу императорската власт. Той поискал от градоначалника на Киликия да бъде издадена заповед за залавянето му, заедно с войниците.

Мъченик Андрей и другарите му се намирали в планината Таврос (Армения), когато били нападнати и избити от войниците на Киликия. На лобното им място се появил целебен извор, чиято вода притежавала чудодейни качества. Телата на мъчениците били погребани с почести от Тарския и Верийския епископи, съобразно всички изисквания на християнския религиозен канон. 

Паметта на свети мъченик Андрей Стратилат и войниците му се почита на 19 август.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?