Следвайте ни

Почитаме днес светец, пребит с тояги от неверници

viber icon

Днес почитаме Свети мъченик Татион (ок. 305 година) - този свети мъченик бил родом от град Мантиней в малоазийската римска провинция Витиния.

Хванат от езичниците за това, че вярвал в Христа, той бил заведен в град Клавдиопол при управителя на града Урбан и на разпита се обявил за християнин, за което и бил затворен в тъмница.

След това той бил подложен на повторен разпит и тъй като неизменно пребивавал в Христовата вяра, първо го пребили от бой с тояги, а после започнали да стържат тялото му с железни предмети, след което отново го били и започнали да го влачат из града.

Като стигнали до градските врати, светият мъченик се оградил с кръстния знак и в това време чул глас свише, който му благовестил радостно бъдеще, след което предал духа си на Господа.

Почитаме и Свети свещеномъченик и апостол Евтих - той родом от град Севастопол (Палестина) и бил ученик на св. Йоан Богослов. Обходил много страни и градове като апостол и епископ. Бил гонен, изтезаван и държан в окови. Завършил мъченически своя живот – посечен бил с меч.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?