Следвайте ни

Починала от COVID-19 лекарка до последния си ден питала как са пациентите й

viber icon

До последният си ден питала за многобройните си пациенти най-възрастната работеща в България лекарка, д-р Димитринка Ралева, която почина в „Пирогов“  от коронавирус, съобщи кметицата на ямболското село Завой Румяна Тодорова, цитирана от "Монитор".

Там 85-годишната общопрактикуваща лекарка имала практика с над 300 души, повечето от които възрастни  мъже и жени.

„Тя беше един прекрасен човек, идваше всяка седмица в точния час, оставаше до последния на опашката пациент, отнасяше се безкрайно уважително към всеки, знаеше наизуст заболяванията на всички. Дойде ни като гръм от ясно небе новината, че е хванала коронавируса.

Чух се с нея на 11 август, беше в ямболската болница, каза ми че има някои притеснения, но че се чувствала добра. На другия ден отново се чухме по телефона, беше вече в „Пирогов“, гласът й звучеше бодро, обеща като я изпишат веднага да дойде в селото ни. Попита за няколко души дали да си взели предписаните лекарства. Два дни по-късно дойде вестта, че се е споминала. Просто не можахме да повярваме. Бог да я прости, като нея рядко се намират самоотвержени и грижовни доктори. ..“, коментира селската кметица, която се чуди кой ще поеме практиката на д-р Ралева.

В Завой живеят постоянно  около 1300 мъже и жени, имало още едно джипи, но и нейната практика била прекалено голяма.

  Д-р Димитринка Ралева, снимка yambol.bulpress.bg

Кметицата припомня, че и братът на д-р Ралева, д-р Борис Чорбаджийски е след доайените на лекарската гилдия, въпреки напредналата си възраст, след 10-годишно управление на ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ и пенсионирането си през 2010 година продължавал да работи. Лекар-хирург бил и синът на Ралева. В момента под карантина била работещата с починалата лекарка фелдшерка, в селото обаче нямало заразени.

“С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. На 85-годишна възраст д-р Ралева изгуби битката с коварната болест, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред нейната всеотдайност и смелост. Светла й памет!”, се казва в официалното съобщение на Българския лекарски съюз, публикувано на официалната  им страница в Интернет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ДжиПи

ДжиПи

20.08.2020 | 12:42

На 85 години не може ли от друго заболяване да почине жената? Или от старост? Това,че е носител на вируса, присъда ли е Марица? Ставате жалки. Превърнахте се в жълт клюкарски сайт. Освен това тестовете не са диагноза,а основание за такава. Те могат да бъдат компрометирани по много начини.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?