Следвайте ни

Почина поетесата Лиляна Стефанова

viber icon

Поетесата Лиляна Стефанова е починала на 1 август 2021 г., съобщи 24chasa.bg, позовавайки се нейната близка Лиляна Трендафилова. "Надявам се, че нейната обич и творчество ще остави светъл лъч във всеки един от вас, каза  още тя.

Лиляна Стефанова е родена на 17 април 1929 г. в София, в семейство на учители. Висше образование получава в Москва - постъпва в ГИТИС (Държавния институт за театрално изкуство), специалност режисура, но скоро след това е приета в Литературния институт "Максим Горки".

Специализира в Лондон (1965-1967). Завършва писателската програма при Държавния университет в Айова - САЩ (1980).

Още ученичка в гимназията, печата първи стихове във в. "Литературен фронт" с главен редактор Никола  Фурнаджиев. Като студентка издава първата си книга стихове, която излиза и в Москва. Руската литературна критика я посреща положително.

През петдесетте години на ХХ век е в кръга на големия руски поет Павел Антоколски заедно с Булат Окуджава, Евгений  Евтушенко, Белла  Ахмадулина и др.

Авторка е на повече от 50 книги поезия, проза, есеистика, пътеписи, творби за деца. Нейни стихове са преведени на 31 езика, общият тираж на книгите й достига един милион екземпляра.

Между книгите, които й носят най-голяма известност и признание, са "Обич и мъка", "Една есен в Америка", "Вулканите на Мексико димят", "Душите ни са заедно", "Пиша - значи обичам", "Япония без кимоно и ветрило", "След полунощ", "Болка на глас" и други.

Била е председател на българския ПЕН-клуб и секретар на Културната комисия на Международния комитет за европейска сигурност и сътрудничество в Брюксел.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?