1553
Следвайте ни

Почина певицата, обявена за любовта на Тодор Живков

viber icon

На 87-годишна възраст е починала една от емблемите на народната музика у нас - Мария Кокарешкова. Последните години от живота си певицата изкара в забвение, а в интервю не скрива обидата си към Слави Трифонов, който плагиатствал от нейното творчество без да пита и без да даде една стотинка.

Мери, както я наричали близките ѝ, се чувствала огорчена от посегателството върху нейното творчество, извършено от Дългия и кохортата му.

„Аз бях първата певица, която записа „Йовано, Йованке“ навремето. На мен ми е обидно, че Слави Трифонов включи в репертоара си песента и ми я открадна един вид.
Има още един куп случаи с македонски песни, които се изпълняват с грозни, ориенталски аранжименти“, сподели за в. „Вяра“ Кокарешкова, която не получила нито стотинка от Трифонов за това, че си приписал една от песните, на които тя дава живот, за своя.

Макар в последните десетилетия от живота си Мария да се чувства забравена, докато е на върха на славата си, се радва на обожанието не само на народа, но и на първия в държавата.

По времето на социализма дори тръгва упоритият слух, че е любовница на Тодор Живков, но тя отрича.
„Той много ме харесваше и ме обичаше, но само като приятел и певица. В нашите среди знаехме, че народната певица от Кюстендил Олга Борисова е близка по тази линия с него, след като почина съпругата му Мара Малеева.

Това, че съм била близка на Тато, го твърдят простите народни певици, защото ми завиждат и злобеят. Ако бях интимна с него, щях да имам апартаменти, имоти и коли, а аз нямам“, казваше Кокарешкова.

Родената в Белица певица дълги години бе част от хора на БНР със записи на обичани песни. Името ѝ е свързано и с предаването „Къдрава антена“, което през 60-те години на миналия век превръща радиоизлъчването в спектакъл с публика.

Навремето работи с Пенчо Пенчев, Георги Парцалев, Леа Иванова и други звезди на миналия век. Пенсионерските си години изкарва далеч от светската суета и сцената.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Фичо

Бай Фичо

21.09.2021 | 01:07

Народните песни не принадлежат на изпълнители. Та те са народни

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?