Следвайте ни

Почина депутатът от ВНС Петко Огойски

viber icon

Почина Петко Огойски, съобщават от пресцентъра на БЗНС. "С дълбока скръб съобщава, че ни напусна нашият съидейник и член на БЗНС Петко Огойски. Ревностен последовател на БЗНС, той остана верен на идеите на съюза до последния си дъх.", съобщават от партията.

Роден в село Огоя, на 1 ноември 1929 г. в местността Войкин дол. Произхожда от огойския род „Заяците“. Учи в родното си село, след което завършва гимназия в София. През 1950 г. е осъден на 5 години затвор за „вражески стихове и заговорническа дейност“ която присъда изтърпява в затвори и в концлагера Белене. След освобождаването му е приет в Историко-филологическия факултет на Софийски университет. Следването му е прекъснато от нова присъда през 1962 г. Депутат от квотата на БЗНС „Никола Петков“ в VII ВНС. Бил е главен редактор на в-к „Земеделско знаме“. Член на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Българското историческо дружество и на Съюза на краеведите в България.

Описваше с много любов българските страдания и мъки по време на комунистическия режим. До сетния си час работеше върху нови текстове и създаде безброй статии, разкази и стихове. Най-известните от тях са: • Записки за българските страдания“, кн. 1,2,3. • „Българска кръв“, изд. 1971 (стихотворения) • „Шепа земя“, изд. 1971 (стихове и разкази) • „Мургашка легенда“, изд. 1972 (поема) • „През кривия плет“, изд. 1974 (шеговити миниатюри) • „Шарени истории“, изд. 1975 (разкази) Сборници: „Гласове“ и „Поетичен свитък“. Поклонението ще бъде на 24.01.2020г., от 11ч., в църквата на кв. Чепинци.

Поклон пред паметта му! 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?